Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ve Strašicích u Rokycan AWS otevřela unikátní solární park

Ve Strašicích u Rokycan AWS otevřela unikátní solární park

Plzeňská firma American Way Solar (AWS) otevřela ve Strašicích údajně největší solární park na světě určený pro veřejnost. "Takový park na světě není. Skoupili jsme zařízení od všech výrobců," řekl majitel Milan Friedrich. Firma má hotovou polovinu parku, ve spodní části postaví ještě k testování poslední typy panelů a měničů. "Máme tu všechny vynálezy, které byly na světě vymyšleny. Řada z nich nebyla nikdy realizována, ale my jsme je rozběhli," říká šéf AWS, firmy, která už přitáhla do svých řad 12 vědců. Zaměstnává téměř 300 lidí, nejvíce montérů, z toho 100 až 200 ze Strašic a okolí.

V areálu bývalých kasáren lze najít všechny možné druhy fotovoltaických panelů a jejich instalací. Park o současném výkonu 1,6 MW začal od konce loňského roku dodávat elektřinu do sítě, do konce roku zvýší výkon na 3 MW, jež má rezervovány u ČEZ. Investice zatím dosáhly 300 milionů Kč, celkem podnik investuje půl miliardy korun, řekl Milan Friedrich.

Expozice 20 různých technologií začíná zrcadlovými panely, tzv. koncentrátory, s maximální účinností, nejvíce je ve Strašicích natáčecích neboli sledovacích panelů, tzv. trackerů. V parku jsou největší trackery, ohromní roboti, kteří se každou minutu natáčejí podél dvou os. Údajně největší na světě je španělský Titan o výkonu 33 kW s plochou 212 m2, vážící 7,7 t.

Dále jsou tam amorfní panely, které zatím nemají vysokou účinnost; monokrystalické, vycházející nejlépe na přímý jih, a polykrystalické, vhodné na jiné světové strany, a dále instalace na všechny druhy střech a fasád.

"Vše funguje, lidé se mohou podívat na měření, spočteme jim vše od výkonu po nosnost střechy. Výrobci nezřídka uvádějí mnoho zkreslených čísel. Zákazník si zvolí panely a světovou stranu a hned si spočte, za jak dlouho se mu investice vrátí," uvedl Milan Friedrich. Solární panely podle něj patří na střechy rodinných a bytových domů, ne na pole a louky. "Naše instalace jsou v kasárnách, industriálních zónách a na skládkách," dodal. Podstatné je, že strašický park je "napasován" na české podmínky, kde svítí slunce v průměru jen 100 dnů v roce. Zařízení umí využívat zamračené dny a jiné světové strany než tradiční jih.

Fotovoltaický vědeckotechnický park bude otevřen jako expozice pro veřejnost a investory každý den. AWS už vybudovala naučnou stezku uvnitř areálu i podél plotu, aby si tam mohli veškeré informace přečíst i lidé, kteří přijedou mimo otevírací dobu. Investory provádějí firemní experti v pracovní dny, laickou veřejnost pracovníci sousedního Muzea Středních Brd i o víkendech. Milan Friedrich hradí vše ze svého, banky mu na park odmítly půjčit. Peníze získává tím, že prodává podíly ve svých 15 firmách po světě managementu. První kapitál získal před 20 lety ze své americké firmy na sluneční brýle.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů