Pátek, 29. března 2024

Slunce je obnovitelné?

V souvislosti s otevřením - zprovozněním největší fotovoltaické (FE) elektrárny (zdroje využívající energii Slunce) v Česku opravdu už stojí za to zopakovat některá přírodovědná fakta týkající se surovin, které nám naše planeta poskytuje.

Slunce je obnovitelné?

Principiální globální dělení spočívá v jejich rozdělení na - VYČERPATELNÉ a NEVYČERPATELNÉ. Nevyčerpatelnými zdroji jsou na Zemi - energie Slunce. A vzhledem k tomu, že je naše planeta ze dvou třetin pokryta vodou - je voda surovinou rovněž nevyčerpatelnou.

Vyčerpatelné zdroje - a to je kardinální otázka dneška, se teprve pak dělí na OBNOVITELNÉ a NEOBNOVITELNÉ. Uhlí, zemní plyn, ropa, lignit, ropné písky z Alberty jsou tedy vyčerpatelné suroviny neobnovitelné, podobně jako horniny obsahující těžitelnou železnou rudu, měď , hliník, zlato, molybden, chrom, nikl a podobně. Zatímco dřevo, energetická, ale také jinak všestranně použitelná surovina je surovinou obnovitelnou (nezničí-li člověk půdu kontaminanty a les vytěží - má relativně vysokou jistotu, že na stejné ploše bude mít za 70 roků les znovu). Tolik ve zcela grandiózní stručnosti.

Dnešní vláda, a nejenom naše, si je vědoma určitých problémů, které vyvolala podpora výstaveb FE. Ekonomové takřka - jak se říká, bijí na poplach. I v našem parlamentu jsou už ti odhodlaní, kteří chtějí udělat velký škrt dalším podporám budování FE. Z čistě ekonomického hlediska je i část neinformované veřejnosti přesvědčena o tom, že další dotace těmto výstavbám není možná, že je jako spotřebitele poškozuje.

Zdroje problému lze hledat a nalézti v zákonu o obnovitelných zdrojích - 185/2005Sb. Tam si v §2 můžeme přečíst co - podle tohoto zákona, jsou obnovitelné zdroje. A čteme: energie vody (tady si někdo plete gravitaci s hmotou), energie slunečního záření (energie Slunce se podle členů našeho parlamentu obnovuje), biomasa, energie větru...

Výstavbou FE na jakékoli ploše Země budeme po dvaceti či třiceti letech ( životnost dnešních FE ) rekonstrukcí za novou FE - vyrábět elektrickou energii v takovýchto intervalech - dalších 15 miliard let. A to z téměř nulovými náklady na logistiku - žádné vlečky pro vagóny uhlí, žádné ropovody a plynovody, žádné silnice pro dvacetitunové kamiony, žádné náklady na těžbu, s nulovými emisemi do ovzduší. A s něčím co podnikání nezná - s jistotou. Jistota 15 miliard let trvajícího energetického zdroje. Tomu se bude muset podřídit energetická politika lidstva - jestli člověk bude chtít nebo nebude. Již za nicotných - proti výše uvedenému číslu - 200, tři sta let, člověku na této planetě z energetických surovin pro více než 6 miliard lidí mnoho nezbude. A sluníčko - bude vesele svítit tak jako dnes v roce 2010, pořád stejně.

Radoslav Štědroň
podnikový ekolog

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů