Čtvrtek, 28. března 2024

Sluneční paranoia

Sluneční paranoia

Je nám líto. Dosavadní postup státu proti zdražování elektřiny kvůli přepálené podpoře solární energie dokazuje absolutní bezradnost. A naznačuje mnohem horší věci.

Nový zákon o obnovitelných zdrojích ukončí do budoucna podporu slunečních elektráren postavených na polích. Podporu dostanou jen elektrárny na budovách. Fajn. Děkujeme. Ale vůbec to neřeší předmětný problém: elektřina prvního ledna zdraží.

Oproti siláckým prohlášením ministrů je to zoufale slabé. Premiér Petr Nečas před třemi týdny v rozhovoru pro tento deník říkal: "Zdražení elektřiny zbrzdíme, možná i zvrátíme." Pokud to takhle zůstane, budeme vědět, co znamená premiérovo "možná".

Ještě hůř si stojí ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Před týdnem tvrdil, že vláda podnikne proti zdražení elektřiny "konkrétní daňové a exekutivní kroky". Kde jsou? Nebo kdy a jaké budou?

Drobil také prohlašoval, že "součástí řešení musí být i ČEZ". Kde to řešení je? Pokud měl jeho výrok znamenat, že ČEZ nerozjede projekty, které by stejně do 1. ledna rozjet nestihl, pak to byl prostě plk. Vodítko k jiné interpretaci kabinet zatím nenabízí. Do ČEZ se "hrábnout" neodvážil. Ten tak dál vesele vykupuje projekty od utajených vlastníků za, řekněme, zajímavé ceny. Zeptá se někdo z ministrů alespoň na to, do čích kapes je polostátní podnik sype? Nebo vláda nechá kvést podezření, že jimi křísí příbuzné Lájose Bácse, Rádživa Sinhy a Pepy z Hongkongu?

Dosavadní nápady na všemožné zdanění solárního byznysu nemohou být myšleny vážně. Jsou to divoké konstrukce s jistými úskalími a nejistými výsledky. Tu hrozí arbitráž, tam žaloby akcionářů.

Je tu vlastně jen jedna možnost. Pokusit se dohodnout se solárními "cary" po způsobu, kterému vládci Východu vždy rozuměli: Vy budete souhlasit s "dobrovolným" snížením podpory, my vám nebudeme do budoucna dělat problémy. Spotřebitelé by na tom vydělali.

Pokud ale na toto řešení dojde, těžko se ubráníme otázce: Není to proto, že ti, kdo měli vydělat, stihli své solární projekty prodat a mají už peníze doma? Paranoia? Možná. Ale ze solárka počesku zatím nic jiného nekouká.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů