Čtvrtek, 25. dubna 2024

Novinky z CZREA

Novinky z České agentury pro obnovitelné zdroje energie

Novinky z CZREA

Fotovoltaika -výkupní ceny pro rok 2011 podle Energetického regulačního úřadu

Výkupní ceny pro rok 2008 byly stanoveny na základě technicko-ekonomických parametrů podle vyhlášky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) č. 475/2005 Sb. v aktuálním znění (novela z roku 2007). Pro rok 2010 již stanovení výkupních cen vycházelo z novější novely z roku 2009. Protože však zákon č. 180/2005 Sb. umožňuje snížit výkupní cenu nejvýše o 5 %, nebyly novelizované hodnoty využity. Pro rok 2010 budou výkupní ceny stanoveny na základě novely vyhlášky, jejíž návrh ERÚ zveřejnil 13. 9. 2010.

Fotovoltaika - snížení výkupních cen v Itálii

Rovněž v Itálii je připravováno snížení výkupních cen. Podmínky Conto Energia se měly změnit po překročení instalovaného výkonu 1200 MWp. Vzhledem k tomu, že v letošním roce bude tato hranice překročena, je očekáváno snížení cen, které bude pravděpodobně kopírovat vývoj v jiných zemích. Vládní návrh, který se jako obvykle opozdil, je mírnější než původní očekávání fotovoltaického průmyslu v Itálii a více se podle zástupců průmyslu blíží realitě na trhu.

Malá rychlá novela zákona č. 180/2005 Sb.

Zákon č. 137/2010 Sb., kterým byl novelizován zákon č. 180/2005 Sb. ještě nevstoupil v platnost, a už přichází další novela. Změna je však mnohem drastičtější. S okamžitou platností (15 dní od vyhlášení) bude zrušena podpora pro instalace na zemi a pro ostrovní systémy. Očekává se, že Poslanecká sněmovna novelu schválí již v prvním čtení, takže by mohla vstoupit v platnost již v říjnu.

Fotovoltaika: vládní vyjádření k "rychlé" novele zákona č. 180/200 Sb.

Podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu by "malá rychlá" novela zákona č. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů měla s odvoláním na Ústavu vstoupit v platnost až od 1. 3. 2010. Údajně by novela měla ušetřit až 7,8 miliard (zřejmě ročně) tím, že se nenainstaluje asi 700 MWp fotovoltaických elektráren. Obě čísla jsou však nesmyslná a hlavně vůbec nemají vliv na cenu elektřiny v příštím roce.

Valná hromada CZEPHO

Dne 17. září 2010 v odpoledních hodinách se konala valná hromada České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů