Pátek, 19. dubna 2024

Recepty proti zdražení mají háčky

Těsně před volbami politici řeší, jak zabránit růstu cen proudu. Pomoci mají nové daně nebo mimořádný výnos z emisních povolenek.

Recepty proti zdražení mají háčky

Týden před volbami se z hrozby zdražení elektřiny stává žhavé politické téma. Politici se předhánějí v návrzích, jak růst ceny zbrzdit. Všechny dosavadní návrhy ale mají háčky.

Premiér Petr Nečas ujistil, že vláda nepřipustí zvýšení ceny firmám ani domácnostem o víc než 10 procent. V tom případě, pokud je správný odhad Energetického regulačního úřadu, že u nás budou do konce roku spuštěny solární elektrárny o kapacitě přes 1400 megawattů, bude vláda potřebovat ročně asi 12 miliard korun, jež přisype na dotaci "zelené elektřiny". Zatím není jasné, kde je chce vzít.

"Na návrzích pracujeme, zveřejníme je příští týden. Nevidím důvod, proč to dělat dřív," říká Nečas.

Ve hře jsou zatím tři hlavní scénáře, jak sejmout část solární dotace ze spotřebitelů. S prvním přišel v úterý ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. Chce uvalit novou padesátiprocentní daň na solární elektřinu a z výtěžku kompenzovat zdražení.

Návrh má mouchy - majitelé solárních zdrojů mohou žalovat stát za poškození investic. Navíc by daň postihla i investory, kteří své projekty spouštěli ještě před prudkým poklesem cen solárních technologií a nemají nijak vysoké zisky. Po zcela jiném řešení volá Svaz průmyslu a dopravy, jehož šéf Jaroslav Míl sám solární elektrárnu vlastní.

Svaz navrhuje využít výnos z mimořádného prodeje emisních povolenek, jež Česku přidělí Evropská unie na léta 2013 až 2020. Část povolenek, podle Míla v hodnotě 90 miliard korun, mají dostat zdarma výrobci elektřiny a tepla jako odměnu za ekologické projekty. Zaručuje jim to na jaře přijatý zákon.

Průmyslníci ale žádají změnu pravidel a prodej tohoto balíku na burzách. Z výtěžku by se pak každoročně kompenzovala solární dotace. Podle Míla ani nevadí, že povolenky do Česka přijdou až za tři roky. "Lze je prodat s předstihem jako forwardový produkt," tvrdí.

Podle ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) ale tento plán nic neřeší. "Když slíbené povolenky energetikám odebereme, promítnou cenu svých investic do ceny elektřiny a ta stejně zdraží," řekl. Návrh má podle něj i technická úskalí a mohl by narazit v Bruselu. Podle ministra Kocourka však vláda počítá s tím, že na "zelené dotace" využije výtěžek z jiných povolenek. Firmy mimo energetický sektor budou muset po roce 2013 povolenky kupovat v aukcích. "Výtěžek aukcí lze použít na kompenzaci cen proudu," řekl Kocourek.

Další plán na zbrždění cen proudu se rodí v odborném vládním výboru. Ten se kloní k uvalení nových daní, z jejichž výtěžku by stát elektřinu dotoval. "Uvažovali jsme o zvýšení DPH, ale to jen těžko projde politicky. Možné je i zvýšení ekologické daně na uhlí či plyn," říká člen výboru Tomáš Hüner. Vyšší daně by ale postihly většinu občanů i firem, což například ekonom Jan Schiesser označil za "přelévání peněz z jedné prázdné kapsy do druhé". "Řešením nakonec bude bude mix opatření," řekl HN Nečasův poradce Martin Říman.

Vyloučit se nedá ani to, že politici zatlačí na Energetický regulační úřad, aby držel všechny poplatky, jež tvoří výslednou cenu elektřiny, co nejníž. A vyvinou tlak na polostátní ČEZ, jenž je největším prodejcem a tvůrcem trhu na pražské energetické burze, aby srazila ceny, za něž sama svou vyrobenou elektřinu prodává. Celková zákaznická cena by pak nerostla tak rychle i při zachování "zelených poplatků". Politického vlivu na ČEZ už předloni využila Topolánkova vláda, když jej donutila, aby se vzdal části své marže a zdražil silovou elektřinu méně, než původně chtěl.

Jak proti zdražování proudu

16,5 až 18,4 procenta

pro průmyslové podniky má podle Energetického regulačního úřadu činit zdražení elektřiny od začátku nového roku.

11,5 až 12,7 procenta

pro domácnosti

Tři koncepce, jak zbrzdit růst cen elektřiny

1. Zvýšení daní - na kompenzaci vysoké ceny elektřiny by se využil výtěžek ze zvýšené DPH či ze zvýšené ekologické daně na jiné druhy energií (uhlí, plyn). Zastáncem je ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek

2. Mimořádná 50procentní daň z každé kilowatthodiny solární elektřiny. Prosazuje ji ČSSD a její ekonomický expert Jan Mládek.

3. Využití výtěžku z povolenek v hodnotě desítek miliard korun, které podle původního plánu mají dostat zdarma energetické firmy oplátkou za ekologické investice. Prosazuje to prezident Svazu průmyslu
Jaroslav Míl.


Připustit razantní zdražení elektrického proudu by znamenalo zasadit české ekonomice fatální ránu.
Premiér
Petr Nečas (ODS)

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů