Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci schválili omezení podpory výroby elektřiny ze slunce

Poslanci schválili omezení podpory výroby elektřiny ze slunce

Podpora výroby elektřiny ze slunce se v tuzemsku v budoucnu zřejmě zúží jen na solární panely na střechách a budovách. Elektrárny na zemědělské půdě o ni naopak přijdou. Podpora již existujícím a připojeným zdrojům však zůstane zachována. Počítá s tím vládní novela zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, kterou v pátek ve zrychleném režimu schválila sněmovna a odeslala ji do Senátu. Vláda si od návrhu slibuje, že omezí nárůst cen elektřiny pro konečné spotřebitele.

Pro novelu hlasovalo 162 přítomných poslanců napříč stranami. Cenu pro koncové spotřebitele zvyšuje povinnost distributorů vykupovat elektřinu z obnovitelných zdrojů dráž než z běžné výroby. Cenový rozdíl pak distributoři účtují svým odběratelům.

Solární elektrárny, které ještě nejsou připojeny, ale podaří se je zprovoznit do konce letošního roku, mají 12 měsíců na to, aby je provozovatelé připojili do rozvodné sítě. Pokud se připojí, jejich právo na podporu zůstane zachováno. Zákon má nabýt účinnosti k 1. lednu příštího roku. Zúžená podpora zdrojů na střechách a budovách s instalovaným špičkovým výkonem do 30 kilowatt bude platit od 1. března.

Nárok na podporu budou mít nově pouze takové zdroje, které dodávají proud do rozvodné sítě. To znamená, že už nebude možné podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů určenou pro vlastní spotřebu, tedy v takzvaných ostrovních systémech. Vláda upozorňuje na možnost, že by pak nepřipojení výrobci žádali o podporu na vlastní výrobu elektřiny a to by za současné situace mohlo vést k plýtvání.

Vláda předpokládá, že bez současného vysokého příspěvku se stane výstavba velkých solárních elektráren méně ekonomicky výhodnou a omezí se. Ministerstvo průmyslu a obchodu odhaduje, že jen za letošní rok se do sítě připojí solární zdroje s celkovým instalovaným výkonem 800 až 2000 megawattů. Za každých připojených 100 MW přitom bude nutné vyplatit v příštím roce podporu 1,2 miliardy korun. Podpora se přitom započítává do regulované ceny elektřiny a platí ji koneční zákazníci.

Vláda poukazuje na to, že vysoká podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, její garantovaná délka a právo přednostního připojení způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren. Tento zájem vyvrcholil tím, že začátkem letošního roku objem vydaných souhlasných stanovisek několikanásobně překročil kapacitu, kterou je schopna česká elektrizační soustava pojmout.

Vláda tento návrh předložila sněmovně tak, aby ho projednala ve zrychleném režimu a schválila ho již v prvním čtení. Nejsilnější opoziční strana ČSSD tento zrychlený postup nevetovala, ale naopak předlohu podpořila. Sněmovna letos v březnu schválila zákon, který umožní od příštího roku snížit výkupní ceny elektřiny ze slunce o víc než pět procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů