Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci smetli majitele malých solárních elektráren - reakce Hnutí DUHA

Poslanci smetli majitele malých solárních elektráren - reakce Hnutí DUHA

Hnutí DUHA nesouhlasí s vládním rozhodnutím o omezení podpory solární energie v podobě 26procentního zdanění všech instalací nad 30 kW. Tento krok povede k likvidaci malých fotovoltaických instalací, které přitom mají jen minimální vliv na ceny elektřiny. Ekologická organizace již dříve upozorňovala, že je nutné rozlišit instalace podle roku uvedení do provozu (2009 nebo 2010), velikosti a umístění (na polích a na budovách).

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:
"Dnešní rozhodnutí poslanců pošle stovky drobných podnikatelů provozující solární elektrárny na střechách podniků do nelehké finanční situace a možná povede k jejich krachu. Instalace pod 200 kW představují pouze minimální díl sluneční elektřiny a stejně tak mají zanedbatelný dopad na zvýšení ceny elektřiny.
Poslanci současně odmítli i návrh, který by dovolil stavět elektrárny v opuštěných průmyslových areálech, nebo na skládkách. Krok je to nepochopitelný - zde panely rozhodně nenarušují krajinu, naopak investor by musel zajistit úpravu zanedbaného prostoru.
Česko tak pravděpodobně vystoupí z dynamicky rostoucího sektoru zelené energetiky. Rozhodně nebude budit dojem stabilního investičního prostředí a možná se i dočkáme žalob na stát. Přitom se stačilo inspirovat v sousedním Německu, které změnu legislativy zvládlo se ctí."

Kontakty:
Martin Sedlák, telefon 737 128 471, email martin.sedlak@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů