Pátek, 29. března 2024

Klaus: Zákon o fotovoltaice nepodepíšu, účinnost však nabyde

Klaus: Zákon o fotovoltaice nepodepíšu, účinnost však nabyde

Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Vážená paní předsedkyně,

rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.

Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé. I tato novela není systémovou nápravou, ale pouze výrazem snahy napravit jednu chybnou deformaci trhu deformací jinou. Jádro problému zůstává nedotčeno a navíc hrozí nové, nezamýšlené škodlivé doprovodné efekty.

Vláda v důvodové zprávě konstatuje: "Současný stav podporuje výstavbu zdrojů, které mají výrazně negativní finanční efekt a negativní dopad na stabilitu elektrizační soustavy a nehospodárně zvyšují náklady na její provoz." Pokud vláda dospěla k tomuto zjištění, neměla by dále trpět selektivní, dotační podporu podnikání v této oblasti, byť v míře omezené na solární elektrárny s nižším výkonem. Nehospodárnost takovýchto investic a náklady na jejich provoz dále porostou. Pokud bychom si položili otázku, zda je přáním většiny občanů České republiky nadále finančně podporovat takovouto nehospodárnou dotační politiku, zcela jistě bychom dospěli k závěru, že nikoli.

Zákon jsem se rozhodl Poslanecké sněmovně nevracet, protože nechci mařit její snahu se s dopady chybné energetické politiky minulosti alespoň nějak potýkat. Řešení, které představuje tato novela, ale nepovažuji ani za systémové, ani dostatečné. Proto nemohu připojit podpis k tomuto návrhu zákona a vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

S pozdravem

Václav Klaus

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů