Středa, 24. dubna 2024

Fotovoltaici usilují o obnovení připojování malých solárních zdrojů

Fotovoltaici usilují o obnovení připojování malých solárních zdrojů

Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) vyzvala distribuční společnosti a zástupce státu, aby zrušili stop stav vydávání smluv o připojení do přenosové soustavy u střešních solárních elektráren s výkonem do 30 kilowatt. Stop stav trvá již téměř rok a podle CZEPHO u malých instalací nemá opodstatnění, neboť neohrožují bezpečnost přenosové sítě. Zástupci fotovoltaické asociace to dnes sdělili na tiskové konferenci.

Stop stav vyhlásily v únoru loňského roku distribuční společnosti na žádost provozovatele přenosové soustavy ČEPS. Své rozhodnutí zdůvodnily tím, že další neomezené vydávání smluv na připojení fotovoltaických elektráren by mohlo ohrozit bezpečnost přenosové soustavy. CZEPHO však odmítá, že by střešní instalace do 30 kW ohrozily bezpečnost sítě.

"Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů dává každému právo připojit svou elektrárnu k elektrizační soustavě," uvedla zástupkyně CZEPHO Zuzana Musilová. ČEPS namítá, že počet starých žádostí o připojení je stále příliš vysoký.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů