Pátek, 29. března 2024

SEAT bude mít největší střešní fotovoltaickou elektrárnu

SEAT bude mít největší střešní fotovoltaickou elektrárnu

PRVNÍ FÁZE PROJEKTU "SEAT IN THE SUN" ÚSPĚŠNĚ ZAVRŠENA
SEAT bude mít největší střešní fotovoltaickou elektrárnu v evropském automobilovém průmyslu

. Největší střešní fotovoltaická elektrárna ve Španělsku
. Dva závody s více než 20 000 fotovoltaickými panely mají instalovaný výkon 4 MW
. Snížení emisí CO2 dosáhne 2800 tun ročně
. Během jednoho roku se množství čistě vyrobené elektřiny zdvojnásobí

V rámci všeobecné snahy společnosti SEAT o maximální ochranu životního prostředí byla úspěšně dokončena první fáze projektu "SEAT in the SUN", která spočívala ve výstavbě dvou fotovoltaických elektráren schopných dohromady vyrobit 6 milionů kWh čisté elektrické energie. Během prvního kompletního roku provozu vyrobí tato elektrárna mnohem více energie, než spotřebuje slavnostní vánoční osvětlení v Madridu a Barceloně.

V úvodní fázi dosahuje hodnota celkového instalovaného výkonu 4 MW. Více než 20 tisíc solárních panelů na střechách výrobních budov a parkovišť pokrývá plochu 135 tisíc m2.

Ekologický projekt umožní závodu SEAT v Martorellu výrazně přispět k ochraně životního prostředí. Solární elektrárna totiž zabrání každý rok vzniku 2800 tun emisí CO2. K dosažení stejného efektu by bylo nutné vysázet více než tisíc hektarů lesa.

Projekt "SEAT in the SUN" je realizován ve spolupráci se společností Gestamp Solar a je založen na principu lokální velkovýroby čisté elektrické energie pro místní spotřebu (decentralizace výroby energie). Zařízení postavená na parkovištích mají navíc dvojí účel. Jednak vyrábí energii z obnovitelného zdroje a jednak chrání vozy výrobce před vrtochy počasí. Realizace této první fáze si vyžádala investici ve výši 17 milionů eur.

V letech 2011 až 2012 budou zprovozněny další fáze výstavby fotovoltaické elektrárny, která se po dokončení stane největší fotovoltaickou elektrárnou instalovanou na střechách v rámci evropského automobilového průmyslu.

Projekt "SEAT in the SUN" počítá s výstavbou celkem 6 fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem 10,6 MW na celkové ploše 320 tisíc m2. Společnost SEAT tím získá kapacitu pro výrobu více než 13 milionů kWh čisté elektrické energie za rok. To je ekvivalent spotřeby elektřiny 3000 španělských domácností. Emise CO2 se díky tomu sníží o 6200 tun ročně, což je téměř 15 % přínosu z hlediska emisí oxidu uhličitého, který má pro životní prostředí přírodní rezervace Montseny na okraji Barcelony.

V souladu s aktivním přístupem společnosti SEAT k ochraně životního prostředí dokázala španělská automobilka zvýšit v roce 2010 na svém domácím trhu počet registrací vozů s emisemi CO2 pod 130 g/km meziročně o 42 %, a stala se tak lídrem v tomto segmentu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů