Čtvrtek, 28. března 2024

Britská vláda zvažuje snížení dotací velkým solárním elektrárnám

Britská vláda zvažuje snížení dotací velkým solárním elektrárnám

Britská vláda zvažuje snížení dotací pro velké solární elektrárny, pokud se prokáže, že jich přibývá příliš rychle. Oznámil to ministr pro energetiku a změnu klimatu Chris Huhne. Energetické firmy ale vládu kritizují za to, že prý vnáší do sektoru nejistotu. Česko ke snížení podpory velkých solárních elektráren už přistoupilo.
Vláda chce předejít tomu, aby solární elektrárny odčerpávaly dotace určené původně na podporu malých zařízení využívajících energii z obnovitelných zdrojů. Program má podporovat malé komunitní projekty a domácnosti, které instalují na domy solární panely či malé větrné turbíny. Provozovatelé těchto zařízení dostávají za elektřinu odvedenou do sítě výhodný tarif. Vláda vyčlenila v rámci projektu, který začal loni v dubnu, na tyto dotace do roku 2014 celkem 60 milionů liber (asi 1,7 miliardy korun).

Nicméně dotace jsou omezeny poměrně velkou kapacitou pěti megawattů. V důsledku toho o ně začaly žádat i stavitelé velkých solárních elektráren. Čtyři solární parky tak byly již schváleny v nejslunečnější oblasti Británie v Cornwallu, podobné návrhy zvažují další tři hrabství. V Cornwallu prý usiluje o postavení solárních parků 60 domácích i zahraničních firem.

Huhne v pondělí oznámil, že vláda provede revizi celého programu. Pokud se prokáže, že velké solární elektrárny odčerpávají příliš mnoho dotací, podpory pro ně mohou být podle Huhnea sníženy již od léta a u dalších solárních zařízení od dubna 2012.

"Program nepočítal s velkými fotovoltaickými parky. Znepokojuje nás, že by to mohlo vést k tomu, že peníze na podporu lidí, kteří chtějí produkovat vlastní zelenou elektřinu, by mohly být převáděny na rozsáhlé komerční solární projekty," uvedl Huhne.

Nicméně energetické firmy varovaly, že záměr vlády vnáší na solární trh "ohromnou nejistotu". Asociace pro obnovitelnou energii (REA) sdružující tyto společnosti zdůrazňuje, že omezení dotací by se mohlo týkat i fotovoltaických projektů, které plánují bytová družstva, školy a nemocnice. Tyto projekty mají podle REA dvojnásobnou kapacitu než plánované velké solární parky. "V této chvíli panuje nejistota kolem všech projektů, které přesahují sektor domácností," uvedla Leonie Greenová z REA, podle níž někteří členové asociace zvažují právní kroky.

Ekologická organizace Přátelé země označila program za úspěch a zdůraznila, že vláda by ho neměla omezovat. Podle posledních údajů energetického úřadu Ofgem je v rámci programu registrováno 22.500 projektů, z velké většiny malých zařízení produkujících kolem 2,5 kilowattu. Celková kapacita registrovaných zařízení je 80 megawattů, tedy ani ne 0,1 procenta celkových britských dodávek elektřiny.

Kvůli rozvoji solárních elektráren a jeho předpokládanému odrazu ve zdražení elektřiny prosadila česká vláda sérii opatření, která podporu fotovoltaiky omezují. Zavedlo se například zdanění solárních elektráren sazbou 26 procent či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje. Pro solární elektrárny s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena snížila o více než polovinu na 5500 korun za MWh. Investoři do solárních elektráren protestují a hrozí státu žalobami a arbitrážemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů