Úterý, 16. dubna 2024

EIB půjčila ČEZ dalších 80 mil. eur na dokončení solárních zdrojů

EIB půjčila ČEZ dalších 80 mil. eur na dokončení solárních zdrojů

Tuzemská elektrárenská společnost ČEZ podepsala s Evropskou investiční bankou druhou část úvěru ve výši 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun) na financování nynějších projektů slunečních elektráren v Česku. Půjčku si ČEZ s bankou předjednal v loňském roce. Firma to dnes oznámila na svém webu.

První část půjčky podepsal český energetický obr s EIB v prosinci. Tehdy od banky získal 100 milionů eur se splatností do deseti let.

Aktuální instalovaný výkon tuzemských solárních zdrojů ČEZ činí 125 megawattů, řekla ČTK mluvčí firmy Eva Nováková. Podle dříve zveřejněných údajů by se tržní podíl společnosti měl u fotovoltaických elektráren v Česku pohybovat kolem sedmi až osmi procent.

V Česku byly ke konci loňského roku podle Energetického regulačního úřadu připojeny a licencovány fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 1820 megawatt, což znamenalo čtvrtou největší hodnotu v Evropě.

Kvůli rychlému rozvoji solární energetiky a varování regulačního úřadu před zdražením energie o více než deset procent česká vláda loni přijala sérii opatření, která mají nárůst cen omezit. V průměru by zdražení nemělo překročit 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky. Schváleno bylo také například zdanění solárních elektráren sazbou 26 procent či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje. Pro solární elektrárny s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena snížila o více než polovinu, tedy z loňských 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů