Pátek, 29. března 2024

Domácnosti by měly víc využívat solární panely, tvrdí fotovoltaici

Domácnosti by měly víc využívat solární panely, tvrdí fotovoltaici

Domácnosti by měly více investovat do solární technologie, mohou tak pokrýt až 30 procent své spotřeby elektřiny a ušetřit tisíce korun za energii ročně. Na tiskové konferenci to dnes řekl člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Aleš Spáčil. Solární panely na střechách rodinných domů nyní tvoří asi jen tři procenta celkového instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren 1820 megawattů.


Podle propočtů CZEPHO vzroste cena elektřiny do pěti let o 25 procent, výroba proudu na střechách domů ale může spotřebitelům výrazně snížit náklady. Fotovoltaická asociace odhaduje, že v současnosti existuje prostor pro instalaci solárních panelů na střechách zhruba 300.000 tuzemských domácností.


"Tyto domácnosti ročně utratí 7,5 miliardy korun za elektřinu. Fotovoltaika by jim mohla již dnes pokrýt 30 procent spotřeby elektřiny. To znamená celkovou roční úsporu ve výši 2,3 miliardy korun," uvedl Spáčil. Cena domácí solární elektrárny se podle CZEPHO pohybuje kolem 425.000 korun a návratnost investice činí zhruba 15 let. Životnost elektrárny dosahuje asi 30 let.


Fotovoltaická asociace však upozornila, že již více než rok platí stop stav pro vydávání smluv o připojování solárních zdrojů do přenosové soustavy. Provozovatel soustavy ČEPS a distribuční společnosti v současnosti posuzují, zda je možné omezení zrušit. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka by vydávání smluv o připojení mohlo být obnoveno v druhé polovině roku.


ČEPS a distribuční společnosti tvrdí, že důvodem stop stavu je ohrožení bezpečného provozu přenosové sítě kvůli prudkému rozvoji solárních elektráren v loňském roce. Fotovoltaici ale toto tvrzení považují u střešních instalací za neopodstatněné. "I kdybychom rozptýlili tisíce malých elektráren po republice, neohrozí to stabilitu sítě. Vyrobená elektřina se totiž spotřebuje přímo na místě v domě nebo v nejbližším okolí," vysvětlil právní zástupce CZEPHO Luděk Šikola.


Instalovaný výkon solárních elektráren loni v tuzemsku kvůli výhodně nastavené finanční podpoře vzrostl meziročně o téměř čtyřnásobek na 1820 MW. To je za rok 2010 třetí největší instalovaný výkon slunečních zdrojů v Evropské unii. Čechy předstihli jen Italové a především Němci - výkon jejich nově postavených fotovoltaických elektráren dosáhl téměř 7000 megawattů.


Většinu výkonu loni instalovaných solárních elektráren v ČR tvořily velké zdroje postavené na volných plochách. Těm letos však končí finanční podpora. CZEPHO tvrdí, že solární panely na střechách domů skýtají praktičtější využití pro běžné občany a stát by měl vytvořit prostor pro výstavbu zhruba 100 MW těchto panelů ročně. Podle zástupkyně CZEPHO Zuzany Musilové se solární panely stávají součástí stavebních materiálů. Mohou být vlisovány do střešních tašek, obkladů budov či okenních skel, které osvětlují schodišťové prostory.


V průběhu dalších tří až pěti let je podle Musilové nutné fotovoltaiku na střechách podporovat výkupními cenami, aby mohla být konkurenceschopná. Za pět let však CZEPHO předpokládá, že ceny energií budou vyšší než pořizovací náklady na solární technologie a dotace nebudou nutné. V roce 2016 by podle asociace některé domácnosti mohly být již úplně soběstačné ve výrobě elektřiny ze solárních zdrojů. Má k tomu přispět také rozvoj akumulace sluneční energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů