Čtvrtek, 28. března 2024

Nechte slunce šetřit za vás

Nechte slunce šetřit za vás

Každý provozovatel ubytovacího zařízení přemýšlí o tom, kde a jak vhodně ušetřit. A to nejlépe tak, aby se šetření co nejméně dotklo a negativně odrazilo na úrovni poskytovaného servisu. Solární panely tvořené fotovoltaickými články přináší určité řešení.

Bezesporu hlavní výhoda, pokud zvolíte pro svůj provoz solární panely, spočívá především v tom, že elektrická energie je ve fotovoltaických článcích získávána přímo ze slunce bez jakýchkoli mechanických či jiných fyzikálních mezistupňů. Ihned při dopadu slunečního paprsku na rozhraní dvou polovodičových materiálů vzniká elektrické napětí. Uzavřením obvodu pak získáte elektrický proud, který můžete využít. Provoz článků je navíc čistý, bez jakýchkoli znečištění či nežádoucích vlivů a ekologické zátěže. Vzhledem k tomu, že se na výrobu fotovoltaických článků používá křemík, dává tak solárním panelům životnost 25 až 30 let, jedná se tedy o dobrou investici, šetrnou k životnímu prostředí.

ÚSPORA V KONKRÉTNÍCH ČÍSLECH

Na území ČR dopadne na jeden metr čtvereční ročně v průměru 950-1050 kWh sluneční energie. Celková průměrná roční doba slunečního svitu představuje asi 1550 hodin. S ohledem na výkon fotovoltaických článků lze za rok získat z jednoho metru čtverečního asi 85-100 kWh elektrické energie. Nepolohovaná instalace jednoho kWp pak vyrobí v českých podmínkách zhruba 1000 kWh ročně, což v současnosti představuje zisk zhruba 13 500 Kč bez DPH. Polohovaná instalace je díky aktivnímu sledování slunce asi o 37 % účinnější a instalace jednoho kWp vyrobí za rok zhruba 1370 kWh elektrické energie, což představuje zisk zhruba 18 440 Kč bez DPH. Díky podpůrným opatřením, dotacím a financování, státní garanci výkupní ceny a životnosti panelů až 30 let je investice do fotovoltaických článků velmi výhodná a její návratnost se pohybuje v rozsahu 6-11 let.

JE Z ČEHO VYBÍRAT

Fotovoltaické moduly dodává např. společnost Schüco, jejíž moduly série SME-1 se vyznačují monokrystalickými solárními články s účinností až 16,8 %, což zajišťuje vysoké výnosy pro čtvereční metr plochy modulů. Garantování výkonnostních hodnot je dokonce ještě rozsáhlejší, po 25 letech podává Schüco modul stále minimálně 80 % svého jmenovitého výkonu. Pro svůj provoz si je vybral např. Lesní hotel ve Zlíně, na střeše hotelu se nachází fotovoltaická elektrárna o výkonu 7,040 kWp.

Pražský hotel Mosaic House zvolil pro svůj nízkoenergetický provoz, který je nosnou filozofií celého projektu, solární panely od výrobce Regulus, které dodává firma Kret. "Nejlevnější energie je ta, kterou nespotřebujeme," říká Jürg Zwahlen, předseda představenstva společnosti Impact-Corti, která má na svědomí celý "zelený" projekt tohoto pražského hotelu. Aktivní úspora energie spočívá v získávání energie z odpadního tepla technologických zařízení zajišťujících provoz hotelu (např. chlazení, vzduchotechnika aj.) a využitím obnovitelných zdrojů (solární panely). Sluneční kolektory Regulus splňují díky certifikaci podmínky SFŽP, a je tedy možné na jejich instalaci získat státní podporu až 80 tisíc Kč.

JE DOBRÉ VĚDĚT, ŽE...

Ploché sluneční kolektory se vyznačují velkou plochou zasklení a velkým absorbérem. Jejich výkon je při plném slunečním záření velký. Využívají většinu sluneční energie dopadající na jimi zastavěnou plochu.

Absorpční plocha kolektorů je tvořena vysoce selektivním povrchem. Ten má vysokou schopnost absorbovat sluneční záření, ale jeho sálání tepla do okolí (tepelná ztráta sáláním) je minimální.

Solární tvrzené sklo u všech modelů má vysokou odolnost proti rozbití a vysokou propustnost pro sluneční záření.

Tepelná izolace omezuje tepelné ztráty kolektorů a zvyšuje jejich účinnost.

Výběr kolektoru záleží na tom, jestli budete ohřívat teplou vodu pro domácnost, bazén nebo přitápět nízkoenergetický dům. Kolektory lepších parametrů vám umožní více využívat sluneční energii i za nepříznivějších podmínek na podzim a v zimě.

Solární regulátory jsou elektronické mozky solárních systémů. Na základě vyhodnocování snímaných teplot automaticky řídí činnost systémů se slunečními kolektory.

Tepelné ztráty trubicových kolektorů jsou velmi malé a kolektory mohou získávat teplo i při velmi slabém slunečním záření (slunce za mrakem - difuzní záření) a nebo při extrémních teplotách (nízká teplota vzduchu a vysoká teplota ohřívané kapaliny).

AUTOR: Věra Nováková

Zdroj:HOTEL&SPA MANAGEMENT
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů