Středa, 24. dubna 2024

Slovenský úřad našel nedostatky u desetiny solárních elektráren

Slovenský úřad našel nedostatky u desetiny solárních elektráren

Desetina kontrolovaných fotovoltaických elektráren na Slovensku vykázala nedostatky, které mohou vyústit do odnětí jejich nároku na štědré výkupní ceny. Novináře o tom dnes informoval šéf Úřadu pro regulaci síťových odvětví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Kontroly souvisí s boomem výroby elektřiny ze solárních zdrojů, který největší mírou přispěl k letošnímu pětiprocentnímu zdražení elektřiny pro domácnosti v zemi.

Nedostatky odhalili pracovníci úřadu v zhruba desetině z 372 kontrolovaných elektráren. Celkově je na Slovensku v provozu nebo přípravě přes 800 solárních elektráren s instalovaným výkonem 478 megawattů.

ÚRSO zjistil, že někteří provozovatelé solárních elektráren získali kolaudační rozhodnutí od obcí navzdory tomu, že stavbu zařízení neukončili. "Je zarážející, že kontrolované subjekty měly vydané právoplatné kolaudační rozhodnutí, měly vydané všechny revize, měly vykonané všechny zkoušky a navzdory tomu nebyly zdroje dostavěné," upozornil Holjenčík.

Slovenská asociace fotovoltaického průmyslu v reakci na kontrolu ÚRSO protiprávní postup některých majitelů solárních elektráren odsoudila. Holjenčík odmítl spekulovat, zda za patrně nezákonným vydáváním kolaudačních rozhodnutí je korupce. Investoři pospíchali s vyřízením potřebných dokladů do konce června, protože od července Slovensko výrazně omezilo podporu fotovoltaických elektráren. Nárok na výhodnější podmínky mají už jen zdroje do výkonu 100 kilowattů a umístěné na budově.

Pokud energetický regulační úřad při posuzování pochybení provozovatelů fotovoltaických elektráren rozhodne o odebrání štědré podpory, mohlo by to přispět k zlevnění elektřiny. "Když ukončíme celý balík kontrol, tak je možné, že bude i letos snížení (ceny elektřiny) nebo to promítneme do výraznějšího snížení v příštím roce," uvedl Holjenčík. Proud vyrobený ze solárních elektráren má na celkové výrobě elektřiny v zemi sice jen malý podíl, kvůli rozmachu fotovoltaických panelů a štědré státní podpoře však výrazně zvyšuje náklady celého systému.

Masivní rozvoj solárních elektráren zaznamenalo také Česko, které loni uvalilo 26procentní daň na jejich výnosy. Stát tak reagoval na hrozící skokové zdražení elektřiny. Opatření proti zvláštnímu zdanění elektřiny vyrobené z fotovoltaických panelů ale letos na jaře napadla u Ústavního soudu skupina senátorů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů