Čtvrtek, 25. dubna 2024

Němečtí solární výrobci utrpěli loni ztráty, krize v oboru trvá

Němečtí solární výrobci utrpěli loni ztráty, krize v oboru trvá

Dva němečtí výrobci fotovoltaických technologií Centrotherm a Q-Cells oznámili dnes za loňský rok ztráty a žádné zlepšení letos nečekají. Pokračuje tak krize v německém solárním sektoru, která si v posledních měsících vyžádala několik bankrotů. Odvětví se loni v celosvětovém měřítku dostalo do těžkých problémů kvůli propadu cen panelů, přebytku výrobních kapacit a poklesu masivních vládních subvencí, bez nichž je sektor neživotaschopný.

Výrobce zařízení pro výrobu panelů a modulů Centrotherm vykázal čistou roční ztrátu 15,9 milionu eur (391 milionů Kč) po zisku 51,1 milionu eur za rok 2010. Producent panelů Q-Cells utrpěl propad 846 milionů eur a uvedl, že ve ztrátě zůstane i letos. Centrotherm výhled pro letošní rok kvůli velké nejistotě nekonkretizoval.

"Letos bude pro odvětví ztracený rok," řekl podle agentury Reuters šéf Q-Cells Nedim Cen a odkázal na pokračující tlak na ceny panelů ze strany čínských dovozů a klesající vládní subvence v Německu i jinde. "Sektor zažívá fázi konsolidace a jeho další rozvoj bude záviset na celé řadě faktorů, včetně vlivů politiky a finančních trhů, které lze jen těžko předvídat," uvedl Centrotherm.

V Německu v posledních měsících vyhlásily bankrot přední producenti solárních zařízení Solon, Solar Millenium a Solarhybrid. Vlnu bankrotů zažívají i producenti solárních technologií v USA v čele s nejznámějšími případy Solyndra a Evergreen Solar. Silné ztráty v minulých dnech oznámily americká First Solar a čínská Suntech.

Německá vláda dospěla k závěru, že výstavba nových solárních elektráren přerostla únosnou mez. Tento týden má definitivně rozhodnout o snížení garantovaných výkupních cen o 20 až 30 procent a dalších opatřeních proti pokračujícímu rozvoji bezkonkurenčně nejdražšího používaného energetického zdroje.

Německý týdeník Focus ve svém posledním čísle poukázal na to, že v Německu, které není zrovna prosluněnou zemí, je v důsledku štědré vládní podpory instalována asi polovina světového výkonu solární energetiky. Pro příštích 20 let země provozovatelům těchto zařízení přislíbila subvence v podobě zvýšených cen v sumě přes 100 miliard eur, aniž to výrazněji přispěje k posílení výkonu německé energetiky.

Spolkový svaz solárního průmyslu BSW odhadl, že další razantní omezení subvencí povede ke zhroucení 75 procent německého trhu s fotovoltaikou. "V celé branži není jediná firma, která by byla v zisku. Totéž ale platí i pro čínské výrobce," řekl podle Focusu kdysi optimistický šéf německé firmy SolarWorld Frank Asbeck.

Šéf technologické divize energetického koncernu E.ON Klaus-Dieter Maubach dokonce čeká, že německý sektor produkce solárních zařízení do pěti let úplně zmizí. "V žádné německé solární firmě nebude pracovat jediný zaměstnanec, protože do té doby všechny zbankrotují," řekl Maubach agentuře Bloomberg.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů