Sobota, 20. dubna 2024

Kapacita pro nové solární zdroje je na území ČR velmi omezená

Kapacita pro nové solární zdroje je na území ČR velmi omezená

Území pro připojování solárních elektráren se zmenšuje. Nové zdroje nelze připojit na jihu Čech a Moravy, ani například na západě Čech. V nejbližších dnech se navíc uzavře kapacita pro připojování v Pardubickém a Ústeckém kraji. ČTK o tom dnes informovala Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO).

Z distribučních společností dle fotovoltaiků přestal nové zdroje připojovat E.ON, který působí v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Společnost ČEZ připojuje jen v některých oblastech. Nové elektrárny nelze například připojovat na distribučním území ČEZ v Karlovarském kraji, v západní části Ústeckého kraje, na západě Středočeského kraje a v Olomouckém kraji.

"Nové kapacity by se měly uvolnit pouze na Šumpersku," sdělila asociace. V ostatních místech je naplněn limit sítě a noví zájemci již připojeni být nemohou.
Fotovoltaici nyní čekají, zda vstoupí v platnost prezidentem vetovaný zákon o podporovaných zdrojích energie. Při jeho účinnosti by se totiž měly uvolnit rezervované výkony obnovitelných zdrojů z předchozích let kolem 600 megawattů.

Podle mluvčího CZEPHO Miloše Cihelky nelze zatím odhadnout, jak bude připojování nových elektráren letos probíhat a jaká kapacita by mohla být připojena. "Přestože potenciál sektoru je obrovský, reálně se očekává velmi pomalý rozvoj vzhledem k legislativním restrikcím. Oproti předchozím rokům se teď staví instalace o průměrné velikosti 7 kW," uvedl Cihelka.

Distribuční společnosti zastavily zhruba před dvěma roky vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě k nelibosti investorů. Reagovaly tak na prudké přibývání solárních elektráren, které se kvůli dotačním podmínkám staly výhodnou investicí. Argumentovaly tehdy tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy. O obnovení připojování rozhodly distribuční podniky na konci loňského roku.

Zástupci solárního sektoru tvrdí, že jim stát komplikuje podnikání častými legislativními změnami. Stát pomocí legislativy omezil prudký růst fotovoltaiky, která se promítala do zdražení elektřiny. "Pokud dovolíme porušení zákonů v případě jednoho sektoru, rozšíří se to jako epidemie na celý průmysl a můžeme to s podnikáním v České republice zabalit," uvedla Zuzana Musilová, která se v čtvrtek stala výkonnou ředitelkou CZEPHO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů