Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výrobce solárních panelů First Solar propustí 2000 zaměstnanců

Výrobce solárních panelů First Solar propustí 2000 zaměstnanců

Největší americký výrobce solárních panelů First Solar Inc. propustí 2000 zaměstnanců, což odpovídá 30 procentům celkové pracovní síly společnosti, a uzavře závod v Německu. Důvodem je slábnoucí poptávka po solárních panelech, hlavně v Evropě, a silná konkurence z Číny, uvedla dnes společnost.

Nejvíce propuštěných bude z továrny ve Frankfurtu, kde firma loni zdvojnásobila počet zaměstnanců na více než 1200. First Solar rovněž ukončí část výroby v Malajsii. Propouštět bude i v dalších evropských zemích a USA.
Výrobcům solárních panelů ublížila ekonomická recese, příliv panelů z Číny a omezení pobídek pro solární elektrárny v Evropě. Německo, které je největším producentem elektřiny ze slunce, v únoru oznámilo, že sníží pobídky pro solární elektřinu o 30 procent.

First Solar se specializuje na solární články s tenkou vrstvou, které jsou levnější a méně výkonné než ty, které vyrábí konkurence. Firma loni vykázala ztrátu 39,5 milionu USD (744,2 milionu Kč). Akcie za posledních 12 měsíců klesly o téměř 85 procent, napsala agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů