Pátek, 29. března 2024

ERÚ čeká mimořádný zájem o připojování solárních zdrojů

ERÚ čeká mimořádný zájem o připojování solárních zdrojů

Energetický regulační úřad (ERÚ) ještě v letošním roce očekává mimořádný nárůst počtu žádostí o udělení licence na výrobu elektřiny ze solárních elektráren. Zájemce o připojení ale upozorňuje, aby jejich zdroje splňovaly všechny podmínky pro získání podpory. ČTK to dnes sdělila mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová. Nárok na podporu mají jen elektrárny s výkonem do 30 kilowattů na střeše či zdi domu.

Distribuční společnosti letos evidují tisíce žádostí o připojení. Například společnost ČEZ na svém distribučním území v prvním pololetí povolila připojení více než 6000 fotovoltaických elektráren. Jsou to především malé instalace do 5 kW na střechách.

Zájem o připojení roste kvůli tomu, že v síti byla letos pro solární elektrárny uvolněna nová kapacita. Existuje také možnost, že od příštího roku bude znovu snížena výkupní cena pro elektřinu z fotovoltaiky, a lidé proto chtějí připojit své zdroje ještě za současných podmínek.

ERÚ však upozornil, že nárok na podporu budou mít jen zdroje na střeše domu, nikoliv však na více střechách. Zároveň musí být budova evidována v katastru nemovitostí.

"Energetický regulační úřad zaznamenal případy, kdy dodavatelé a instalační společnosti dostatečně zájemce o fotovoltaickou elektrárnu neinformují, že pokud nejsou splněny všechny zákonné podmínky, výrobce nemá nárok na podporovanou cenu vyráběné elektřiny a případné čerpání této podpory je v rozporu se zákonem," uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

ERÚ se letos potýká s vysokým počtem žádostí o připojení a do konce roku budou dále přibývat. Zástupci fotovoltaického sektoru odhadují, že by se letos mohlo připojit kolem 80 až 100 megawattů solárních elektráren. Tím by celkový instalovaný výkon vzrostl na 2050 MW. Rekord z roku 2010, kdy se výkon solárních zdrojů zvýšil více než čtyřnásobně, však zdaleka překonán nebude.

Kvůli solárním elektrárnám v minulých letech rostla cena elektřiny a první odhady naznačují, že proud bude kvůli takzvané zelené elektřině zřejmě zdražovat i příští rok, a to nejméně o tři procenta. Fotovoltaický sektor ale razantní dopad na peněženky spotřebitelů odmítá a stěžuje si zejména na solární daň, která byla pro útlum tohoto sektoru zavedena.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace také tvrdí, že desítkám provozovatelů malých solárních elektráren strhávají distributoři solární daň, ačkoli jsou od ní nově osvobozeni. "Postupujeme striktně podle platné legislativy a podle názoru Generálního finančního ředitelství," reagoval za společnost ČEZ mluvčí Ladislav Kříž.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů