Pátek, 19. dubna 2024

Petr Honzejk: Solární lumpárna

Petr Honzejk: Solární lumpárna

Nikdo nic takového neplánoval, a přesto se to stalo: Jen o den dříve, než se rozhodlo o zvýšení cen elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů, byla zatčena skupina solárních podvodníků. Kdyby někdo chtěl zorganizovat protiekologické lidové bouře, nemohl by to zrežírovat lépe. Ale zchlaďme hlavy a zkusme rozlišovat.

Státní podpora solární energie je opravdu střelba do vlastní nohy. K převratným technickým inovacím nevede, většina panelů pochází z Číny. Zaměstnanost nezvyšuje. K omezení globálních klimatických změn příliš nepřispívá - Evropa je v nadšení z obnovitelných zdrojů osamocena. Lidé a firmy platí, solárníci (včetně ČEZ) vydělávají.

Jenže ne za všechno může Evropa. Jinde stačili solární boom zabrzdit efektivněji. Ceny elektřiny mohly být nižší, kdyby Fischerova vláda "stihla" protlačit snížení podpory solárů parlamentem. Není ani známo, že by se jinde v EU odehrávaly miliardové podvody, do nichž by byli zapojeni vysocí úředníci regulačního úřadu.

Tedy: Podpora solární energie v této podobě je principiální chyba, ale za drahou elektřinu nemůže v první řadě "zelený fanatismus EU", ale neschopnost státu a kriminální sklony jeho úředníků.

Stejně tak nelze házet všechny "ekologické" projekty hrazené z veřejných peněz do jednoho pytle. Vedle zpackaného soláru existuje úspěšný program Zelená úsporám, skrze který se dotuje zateplování a ekologičtější vytápění budov. Má vše, co solár postrádá: Zlepšuje životní prostředí přímo na místech, kde žijí lidé. Občané i firmy ušetří. Pomůže zaměstnanosti ve stavebnictví. A - ano - hůř se z něj krade.

Takže, než spustíme antiekologickou revoluci, uvažme, zda proti sobě skutečně stojí zelený fanatismus a modrý (oranžový) rozum, anebo spíš hloupá a chytrá politika.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů