Sobota, 20. dubna 2024

Dražší elektřina dostane do potíží i velké podniky

Dražší elektřina dostane do potíží i velké podniky

Hospodaření některých velkých firem se příští rok zřejmě ocitne ve ztrátě jen proto, že budou muset za elektřinu zaplatit o sedm až osm procent více než letos. Pro domácnosti se příští rok cena elektřiny zvýší o tři až čtyři procenta.

Důvodem pro zdražení je podpora zelené energie, zejména solárních elektráren, která se promítá do ceny. "Již nyní za obnovitelné zdroje platíme stovky milionů korun. Takový růst by pro nás znamenal další náklady v řádech minimálně desítek milionů korun ročně," říká člen představenstva hutí ArcelorMittal a viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj. A přidávají se i další. "Rozhodně po vládě budeme nadále požadovat, aby růstu poplatku za obnovitelné zdroje zabránila," říká tajemník Sdružení velkých spotřebitelů energie Luděk Piskač. Podle propočtů sdružení by se mohlo kvůli ekologickým poplatkům ve ztrátě ocitnout až čtrnáct procent velkých firem. "Reálně hrozí, že další zdražování elektřiny některé firmy nepřežijí," dodává generální ředitel firmy Lasselsberger Roman Blažíček.

Zákazníci v cenách elektřiny zaplatí na podporu obnovitelných zdrojů energie 44 miliard, tedy o šest miliard více než letos. Účty zákazníků se zvýší ještě o další dvě miliardy, o které včera vláda snížila státní příspěvek na zmírnění dopadů podpory zelené energie. "Pro příští rok dá vláda na tyto účely 9,7 miliardy korun. V rozpočtu na příští rok víc peněz není, o řešeních pro další roky musíme dále jednat," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Jsou to především solární elektrárny a příliš štědře nastavená podpora, kvůli kterým dnes platí každý zákazník za každou spotřebovanou megawatthodinu 419 korun. V příštím roce to bude až 614 korun.

Policie pozatýkala solární mafii

Stát postupně osekává podporu pro výrobu elektřiny ze slunce, kterou před několika lety nastavil příliš vysoko. Snižování se týká solárních elektráren, které byly připojeny do sítě od začátku roku 2011. Na konci roku 2010 proto jejich počet prudce narostl. Nyní policie přišla s tím, že "připojovací" finiš provázely podvody. Vyšetřovatelé den před vládním rozhodnutím, které kvůli solárům opět zdraží elektřinu, obvinili devět lidí - ze zneužití solární dotace. Podle policie obvinění na Silvestra roku 2010 do sítě připojili dvě naoko hotové, ve skutečnosti však nedostavěné elektrárny. A díky vyšším výkupním cenám tak získali šanci dostat na patnáctileté podpoře o dvě miliardy korun víc, než kdyby byly elektrárny připojené až v roce 2011.

Policie oznámila, že stíhá zástupce provozovatele elektrárny, zaměstnance dodavatelské firmy a revizního technika za zfalšování revizní zprávy. A konečně i tři zástupce Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Kriminalisté žádají o vazbu pro tři obviněné.

Jména stíhaných zveřejněna nebyla. Podle zdrojů HN se vyšetřování týká dvou elektráren napojených na podnikatele Zdeňka Zemka, majitele hutní skupiny Z-Group, vybudované v areálu jeho chomutovské firmy Válcovny trub. Mezi zatčenými jsou podle informací HN bývalý šéf odboru licencí ERÚ Luděk Pražák, jeho zástupkyně Ilona Florianová a dále současná šéfka odboru Michaela Schneiderová. "Pracovníci ERÚ měli jednak umožnit vydání licencí nedostavěným elektrárnám ještě v roce 2010, jednak měli zastavit řízení o obnově licenčního řízení," řekl policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.

Policie se případem zabývala od loňského jara, podnět jí poslal samotný ERÚ. Jeho současná předsedkyně Alena Vitásková odmítla šetření komentovat: "Jednak o něm nemám všechny informace, jednak mi to nepřísluší," řekla.

8 MILIARD

Příští rok zaplatí firmy a domácnosti na podporu zelené energie o osm miliard korun více než letos.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů