Středa, 24. dubna 2024

Na sanaci areálu bývalé Tesly dohlédne firma E-G-O-O

Na sanaci areálu bývalé Tesly dohlédne firma E-G-O-O
Krajští radní vybrali firmu E-G-O-O z Břehů u Přelouče, která dohlédne na sanační práce v areálu bývalého státního podniku Tesla v Kyjevské ulici v Pardubicích. Ze tří subjektů předložila podle náměstka hejtmana Michala Rabase nejvýhodnější nabídku. Firma dostane 780 tisíc korun za kontrolu, zda je stará ekologická zátěž opravdu odstraněna, řekl Rabas.
Dvouapůlhektarovou lokalitu v těsném sousedství nemocnice zbaví chemického znečištění po elektrotechnické výrobě chrudimská firma Vodní zdroje Ekomonitor. Sanační práce v zaniklém závodě přijdou na zhruba 17 milionů korun. Kraj již letos uvolnil 500.000 korun, v příštím roce je podle Rabase připraven sanaci dokončit.
Investice do následné přestavby budou podle něj stát stovky milionů korun. První organizace by zde podle představ kraje mohly fungovat koncem roku 2007 či v roce 2008. Již nyní areál částečně využívá nemocnice, v budoucnu zde bude sídlit například i krajská hygienická stanice, ale i některé sociální služby a školství. Privátní investoři by měli pro tyto organizace zajišťovat služby například v oblasti archivnictví, skladového hospodářství, spisových služeb a podobně.
Pardubický kraj se stal vlastníkem areálu v Kyjevské ulici na základě darovací smlouvy s firmou Foxconn CZ. Závazek očistit jej od ekologické zátěže je součástí darovací smlouvy.
 
Zdroj: Newsletter Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů