Pátek, 29. března 2024

Rekultivace pozemků po těžbě sklářských a slévárenských písků

Rekultivace pozemků po těžbě sklářských a slévárenských písků

Provodín - Akciová společnost Provodínské písky Provodín je zapsána do podvědomí obyvatel Českolipska jako firma zabývající se těžbou písků, která přináší s sebou i změnu rázu krajiny. Na základě Horního zákona č. 44/1988 Sb. těžební organizace hospodárně využívá těžební lokality u obcí Provodín a Srní a současně klade důraz na to, aby vytěžené prostory byly v co nejkratší době zrekultivovány a zalesněny. Na činnosti akciové společnosti Provodínské písky Provodín je možno transparentně demonstrovat to, že těžební činnost lze provádět s důrazem na ochranu životního prostředí.
\"Zábory lesních pozemků pro těžbu písků se provádí vždy jen v rozsahu, který je nutný pro roční těžbu. Zalesnění se provádí na vytěžených pozemcích s cílem nezvětšovat odlesněné plochy,\" vysvětluje ředitel společnosti Vojtěch Kříž.
V praxi to znamená, že pozemek určený k těžbě je využíván jen po dobu, která zajišťuje výrobní činnost podniku a nezrekultivovány zůstávají jen některé nezbytné plochy nutné pro manipulaci dopravních prostředků a dopravu suroviny z lomů.
Samotné zalesnění vytěžených pozemků provádí lesní odborná firma a pro osázení se nejčastěji, vzhledem k písčitému podloží, používají sazečky borovice lesní a z listnatých stromů pak dub. Ve spolupráci s odborem životního prostředí v České Lípě byly na vytěžených plochách v lomu Provodín vytvořeny malé vodní plochy, které umožnily výskyt vzácných druhů živočichů a rostlin, které přesahují svým významem i regionální hranice.
\"Snahou naší akciové společnosti je pečovat o mladé lesní porosty tak, aby nový les plnil co nejdříve svou původní funkci. Těžební činnost na odlesněných plochách je pak ukončena předáním zajištěných lesních kultur majiteli pozemku,\" dodává ředitel společnosti. Takto zrekultivované a zalesněné pozemky se stávají plnohodnotnou součástí hojně navštěvované rekreační oblasti v okolí Máchova jezera.

Zdroj: Českolipský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů