Pátek, 29. března 2024

Nový vlastník dolů severu Čech nepomůže

Nový vlastník dolů severu Čech nepomůže

Ať už Severočeské doly prodá stát kterémukoliv ze současných zájemců, problémy s vysokou nezaměstnaností či zdevastovaným životním prostředím v regionu to - navzdory nesčetným slibům - nevyřeší.
Nový vlastník by totiž severním Čechám prospěl jen tehdy, kdyby doly nejen provozoval, ale především postupně připravil jejich útlum a nakonec je zavřel. Výnosy z těžby investovat do rekultivace a na rekultivovaném území pak dát prostor novým podnikům, shodují se odborníci.
Podnikatelský záměr žádného z uchazečů o privatizaci ale s ničím podobným nepočítá.
Firmy chtějí těžit, dokud to půjde, většinu ekologických a sociálních nákladů za útlum pak ponesou obce a stát.
Podle vládní meziresortní komise, která nabídky hodnotila, má nejlepší plán na rozvoj regionu společnost Penta. Ta sice hodlá nejvíc propouštět, slibuje ale stavět nové továrny. Pokud ovšem její investice v automobilovém průmyslu nevyjdou, nenabízí žádnou alternativu.
Druhý nejlepší projekt má podle komise společnost J&T. Chce také postavit továrnu, údajně zvažuje, že v ní bude vyrábět kabely. Obě firmy slibují pár stovek nových pracovních míst. Pro region, který má pětadvacet tisíc nezaměstnaných, to je málo. Navíc dalších patnáct tisíc lidí živí nyní právě těžba uhlí.
Nejméně se komisi líbil návrh Appianu, který na severu vlastní už mostecké doly. Jiří Blažek, který se regionálním rozvojem zabývá na pražské Přírodovědecké fakultě, oceňuje, že Appian věnuje pozornost rekvalifikacím a slibuje nejvíc peněz na podporu regionu - 80 miliónů ročně. \"Při desetimiliardovém ročním obratu dolů to ale nejsou velké peníze,\" připomíná Blažek.
Ekonomové dnes spekulují, jak velkou část rekultivací mohou důlní společnosti na severu zaplatit. Obě firmy - státní Severočeské doly a soukromá Mostecká uhelná společnost - za deset let investovaly osm miliard korun. Bude ale nutné rekultivovat ještě desetkrát větší plochu.
Už dnes je jisté, že nejméně polovinu nákladů za obnovu severočeské krajiny ponese stát, který převzal zrušené doly Chabařovice, Koh-i-noor a Ležáky včetně růžodolské a velebudické výsypky.
O privatizaci Severočeských dolů budou v příštím týdnu jednat vůdci koaličních stran. Nejvíc nabízí J&T. Nabízených sedm miliard ovšem opět splatí z výnosu dolů.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů