Úterý, 19. března 2024

Jeskyňáři těží v podzemí Moravského krasu bahno z povodní

Jeskyňáři těží v podzemí Moravského krasu bahno z povodní

Moravský kras - Hučení motoru malého bagru vibruje podzemím Sloupsko-šošůvských jeskyní v Moravském krasu. Do jeskyně Staré skály míří jeden traktor s vlečkou za druhým. Z podzemí pak vyvážejí desítky tun bláta, kusy dřeva, uhynulá zvířata i odpad. To vše tam zanesly dvě povodně, které se po loňských přívalových deštích přehnaly nedalekou obcí Sloup.
\"Jsme v původním vchodu do Sloupsko-šošůvských jeskyní, který dnes leží už mimo prohlídkovou trasu. Tady při povodních voda vystoupala až do pětimetrové výšky a nanesla sem obrovské množství bahna, kamenů, dřeva. Musíme je dostat ven. Jinak hrozí nebezpečí, že by se voda odtud přelila i na turistickou trasu,\" přiblížil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.
Na vyčištění Starých skal přitom jeskyňáři museli čekat víc než půl roku. \"Potřebovali jsme, aby okolní terén zamrzl. Jen tehdy mohla technika do jeskyně najet. Na podzim také teklo v korytě Sloupského potoka, které bylo nutné kvůli příjezdu provizorně přemostit, velké množství vody,\" vysvětlil Hebelka.
Jen za první dva dny z jeskyní traktory odvezly třicet plných vleček nánosů. Povodně vloni totiž přišly v době, kdy byla ještě okolní pole holá, a velká voda z nich tak odnesla velké množství zeminy.
Nánosy z jeskyní skončí jednak na skládce, část zeminy traktory odvážejí také na zpevnění fotbalového hřiště do nedaleké obce Vavřinec. Práci strojů v jeskyních odsouhlasili i ochranáři ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. \"Je podle mě i v zájmu ochrany přírody, aby materiál, který sem nepatří, byl vyklizen,\" uzavřel Hebelka.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů