Pátek, 29. března 2024

Bělá nadále bojuje proti plánované těžbě písku

Bělá nadále bojuje proti plánované těžbě písku
BĚLÁ (Opavsko) (ČTK) - Vedení radnice v Bělé na Opavsku stále bojuje proti plánované těžbě písku v těsném sousedství obce. Lom chtějí otevřít představitelé společnosti Bělská pískovna. Vedení obecního úřadu tvrdí, že těžba negativně ovlivní životní prostředí v obci. \"Věříme, že přírodu uchráníme neporušenou. Chceme se zaměřit na rozvoj turistického ruchu,\" řekl dnes ČTK starosta Bělé Karel Krupa. Zájemci o těžbu naopak věří, že se jim podaří dobývací prostor otevřít.

Dobývání písku v roce 2001 povolil ostravský báňský úřad. Obec se odvolala a Český báňský úřad v Praze rozhodnutí ostravských kolegů zrušil s tím, že nejdříve se musí vyřešit, jak se bude písek z lomu dopravovat. \"Nákladní automobily by měly jezdit po účelové komunikaci, která patří obci. Ta s tím nesouhlasí a vydala zamítavé stanovisko. V současné době čekáme až nabude právní moci,\" řekl ČTK Libor Hroch z Obvodního báňského úřadu Ostrava.

Podle Krupy je zahájení těžby podmíněno souhlasem obce Bělá z využitím této komunikace pro dopravu písku. \"Bez tohoto souhlasu nelze povolení těžby vydat a naše stanovisko se nezmění,\" konstatoval starosta.

Jan Peřinka ze společnosti Bělská pískovna ČTK řekl, že rozhodnutí obce bylo nezákonné a firma proti němu podala žalobu. \"Komunikaci dostala Bělá do správy od státu. Pokud má obec obavy, že silnici provoz poškodí, jsme ochotni ji z vlastních prostředků opravit,\" uvedl Peřinka.

S tím Krupa nesouhlasí. \"Komunikace je ve vlastnictví obce Bělá a o jejím využití obec jako vlastník také rozhoduje. S dopravou písku nesouhlasíme. Na tom nemůže nic změnit žádná žaloba,\" uvedl starosta. Výsledek sporu je podle něj odhadnutelný. \"Žalobci chybí podle našeho názoru jakékoliv argumenty pro podporu svých nároků,\" uvedl.

Nespokojení obyvatelé Bělé se obávají prašnosti, hluku a možnosti, že se do pískovny po odtěžení písku stáhne podzemní voda, na které je obec závislá. Jejich obavy představitelé společnosti odmítají. Písek se podle nich bude těžit vlhký a hluk z provozu také nijak neovlivní život v obci. Těžit se v Bělé má maximálně 25 let na ploše osmi hektarů.

Se záměrem těžit písek přišli v roce 1997 zástupci firmy SSP Sever Velké Hoštice. Zastupitelstvo obce tehdy rozhodlo vydat pouze předběžný souhlas se stanovením dobývacího prostoru, aby získalo časový prostor a mohlo se seznámit s problematikou těžby. V minulých letech se v obci uskutečnily dvě protestní podpisové akce. Pod petice protestující proti těžbě se podepsala většina ze 700 obyvatel.

David Moravec

ZDROJ:www.ekolist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů