Úterý, 16. dubna 2024

Odstranění zátěže z kalových polí bude velmi nákladné

Odstranění zátěže z kalových polí bude velmi nákladné

Písek - Město převzalo před více než deseti lety areál bývalého Elektropřístroje, včetně veškerých zátěží. Pozdější nájemce stav nezhoršil, ale ani nezlepšil. K nejproblematičtějším místům patří kalová pole. Informaci o jejich stavu projednávalo zastupitelstvo města.
\"Průzkum kalových polí zadala fima CZ Stavební holding Pardubice, která musela tento průzkum předložit před zahájením výstavby obytného souboru v ulici Za Pazdernou,\" uvedl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku Miloslav Šatra.
Co ukázal průzkum? V podloží kalových polí byla zjištěna přítomnost těžkých kovů v koncentracích přesahující limitní hodnotu metodického pokynu ministerstva životního prostředí. Nebyly však zjištěny významněji zvýšené hodnoty karcinogenních látek. Podle hodnocení odborníků nynější znečištění zeminy nepředstavuje v současném stavu významné riziko pro životní prostředí.
Pokud by se ale uskutečnil záměr vybudovat na kalových polích parkoviště pro osobní automobily, určené pro obyvatele nových bytových domů, bylo by nutné kontaminovanou zeminu odtěžit a zneškodnit na skládce nebezpečných odpadů. Náklady podle zvolené varianty by se pohybovaly od 2,8 do 5,8 milionu korun. Varianta ponechání kontaminované zeminy na místě a její překrytí, převrstvení a úprava byla bývalým Okresním úřadem v Písku jednoznačně zamítnuta.
Zastupitelé uložili vedoucímu odboru životního prostředí Miloslavu Šatrovi dopracovat rozpočet nákladů a zjistit možnosti uložení kontaminované zeminy a zároveň sledovat možnosti využití dotačních titulů.

Zdroj: Listy písecka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů