Sobota, 20. dubna 2024

Čeští geologové odjeli ve stopách Dr.Sekyry do Antarktidy

Čeští geologové odjeli ve stopách Dr.Sekyry do Antarktidy


 V sobotu 31.1.2004 odjela na pětitýdenní výpravu do Antarktidy skupina pěti českých přírodovědců. Na ledovcích budou mimo jiné zkoumat změny klimatu za posledních 10.000 let. Výsledky chtějí přispět k diskusi o tom, zda a do jaké míry je za současné klimatické změny zodpovědný člověk.

\"Jak se střídavě oteplovalo a ochlazovalo, dokládají kamenné valy - morény, které ukazují, kam až který ledovec došel. Stáří kamenů lze vyzkoumat například rozborem zachycených pylových zrn,\" řekl šéf expedice Petr Mixa. K odpovědi na poslední dobou často kladenou otázku lidské zodpovědnosti za klimatické změny lze podle něj dospět porovnáváním rychlostí změn v různých epochách dějin Země.

Vedle výzkumu změn klimatu čtvrtohor čeká polárníky také základní geologické mapování, výzkum ledovcových sedimentů a globálních kontaminací prostředí organickými látkami.

Základním cílem výpravy, kterou tvoří čtyři geologové a jeden botanik, je ale zahájení výzkumu ostrova James Ross. Leží poblíž severního výběžku Antarktického poloostrova, kde v příštím roce badatelé postaví první českou vědeckou základnu. Na projektu spolupracují Česká geologická služba a přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity v Praze a Masarykovy univerzity v Brně. Celkem přijde stanice pro deset až patnáct lidí na 40 milionů korun, roční provoz bude stát 700.000 korun. Základna má fungovat nejméně čtyřicet let.

První badatelská výprava se dopraví na James Ross Island vrtulníkem z Jižních Shetland. Bydlet budou vědci zatím ve stanech, k jejich vybavení patří malý elektrický generátor a satelitní telefony. Předpokládá se, že se členové expedice vrátí 10. března. Na přípravě projektu a logistickém zabezpečení spolupracují polárníci s kolegy z Chile, Argentiny a Velké Británie.

ZDROJ:www.czech-tv.cz 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů