Pátek, 19. dubna 2024

Lidé mohou činnost českých vědců v Antarktidě sledovat na internetu

Lidé mohou činnost českých vědců v Antarktidě sledovat na internetu

Skupina českých polárníků je již od 9. února 2004 v Antarktidě, na místě plánované výstavby české vědecké základny na ostrově Jamese Rosse. Podle aktuálních zpráv jim přeje počasí, což je důležité vzhledem k tomu, že během pobytu v Antarktidě spí výprava ve stanech. „Přes den je mezi 5 – 10ºC, v noci klesají teploty pod nulu. Fouká dost silný vítr, stany jsme obložili kameny, aby nám je to nepotrhalo. Musíme být důkladně oblečení, polární brýle jsou nezbytné, také UV záření je zřejmě dost intenzivní,“ popisuje první dny pobytu vedoucí expedice Petr Mixa z České geologické služby.

Tábor si čeští odborníci vybudovali asi 60 m od moře, k pití používají vodu z potoka, kterou nechávají odstát. Zatím se jim podařilo zahlédnout málo živočichů, jen pár tuleňů Weddelových,  tučňáky, několik chaluh a rybáků. V současnosti na ostrově James Ross pracuje také skupina argentinských geologů, kteří se snaží v křídových sedimentech najít zbytky koster dinosaurů.

Vyměřování místa pro českou polární stanici naši vědci dokončili. Vzhledem k příznivému počasí je možné, že splní všechny projekty, plánované na pobyt v Antarktidě, již dříve a vrátí se do ČR již koncem února 2004.

Bližší informace poskytne vedoucí výzkumného týmu Petr Mixa: mixa@cgu.cz, případně ředitel České geologické služby Zdeněk Venera, tel. 257 089 500.

Aktuální informace, včetně fotografií, kontaktu na členy expedice a expedičního deníku lze nalézt na internetové adrese: http://www.geology.cz/host/antarktida.htm a take na nasem serveru www.enviweb.cz.

Česká expedice, tvořená skupinou čtyř geologů a jedním botanikem, je po dlouhých letech první oficiální českou vědeckou expedicí vyslanou na nejjižnější kontinent. Jejím úkolem je zdokumentovat místo výstavby české polární stanice. Hlavní náplní skupiny polárníků je vědecký výzkum – základní geologické mapování, výzkum ledovcových sedimentů spojený s rekonstrukcemi změn klimatu ve čtvrtohorách a výzkum globálních kontaminací prostředí organickými látkami.

Projekt geologického výzkumu Antarktidy je součástí programu Výzkumu a vývoje financovaného ministerstvem životního prostředí, který řeší Česká geologická služba ve spolupráci s přírodovědeckými fakultami Karlovy univerzity v Praze a Masarykovy univerzity v Brně. Příprava projektu i logistické zabezpečení akce probíhá ve spolupráci s kolegy z antarktických institutů z Chile, Argentiny a Velké Británie.

                                                          Mgr. Eva Veverková,  tiskové odd. MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů