Úterý, 23. dubna 2024

O staré zchátralé budovy investoři nestojí

O staré zchátralé budovy investoři nestojí
Stát chce ve spolupráci s Evropskou unií podpořit investory, kteří chtějí oživit zchátralé budovy. Těch jsou podle hrubého odhadu vládní agentury CzechInvest v Česku na desítky tisíc. Jen v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde CzechInvest dokončil jejich sčítání, přesáhl počet takových budov šest tisíc.
\"Ministerstvo průmyslu a obchodu má mimo jiné i na regeneraci takzvaných brownfields pro léta 2004 až 2006 k dispozici přibližně 80 miliónů eur,\" říká Ivo Semerák z vládní agentury CzechInvest.
Bez státních a obecních dotací je totiž o staré průmyslové objekty mezi investory minimální zájem. \"Revitalizovat takové nemovitosti stojí více, než když se investor rozhodne postavit nový závod na zelené louce,\" vysvětluje Petr Merežko, ředitel strukturovaného financování Živnostenské banky.
Tento názor potvrzují i realitní makléři. Pavel Sukdol z realitní kanceláře Duna v Děčíně říká, že zájem je pouze o zchátralé nemovitosti ve vysoce atraktivní zóně.
Koncepční přístup k využití brownfields by do konce roku měla zpracovat britská společnost Parsons Brinckerhoff.
\"Začínáme s územím, které je podle nás nejvíce zatížené, tedy v Ústeckém a Moravskoslezském kraji,\" říká Jindřich Hirsch, pracovník britské kanceláře, která se usídlila v Ústí nad Labem. Krajská metropole severních Čech je brownfields doslova zaplevelena.
\"Bývalá tlaková plynárna Úžín je dostatečným reprezentantem poškozených území. Je poseta nevyužitelnými budovami a má kontaminovanou půdu. Přitom leží v území, s nímž Ústí nad Labem může počítat k dalšímu průmyslovému využití,\" tvrdí Hirsch.. Společnost Parsons Brinckerhoff vytipovala 155 lokalit v Ústeckém a 219 v Moravskoslezském kraji k regeneraci. Krajské úřady ale očekávají, že získají mnohem ucelenější přehled o chátrajících starých objektech. \"Věnujeme se nemovitostem, které můžeme rychle připravit k obnově,\" říká vedoucí hospodářské strategie Ústeckého kraje Jan Sixta.
Projekt regenerace je ale podle britské společnosti Parsons Brinckerhoff nejprve o strategii a získávání prostředků. Obnova brownfields přijde na miliardy korun, přesnější částku ale nikdo neodhadl. Britové prozatím odhadují jen dobu regenerací. Protáhne se na dvacet, možná i třicet let.
S opravou některých objektů už se začalo. Například byla stržena velká část někdejší strojírny a slévárny Vaňkovka v Brně, kde vyroste obchodní pasáž. Na území Ostravy o rozloze 250 čtverečních kilometrů je patnáct procent ploch silně postižených průmyslovou činností. Zatím jedinou lokalitou připravenou k celkové regeneraci je území Karolina.
Více než třicet hektarů leží v bezprostřední blízkosti centra města. Bezmála půldruhého století se v těchto místech dolovalo černé uhlí a vyráběl koks. Zůstaly jen obrovské ekologické zátěže. Regeneraci území musí předcházet rozsáhlá sanace, včetně dekontaminace zeminy. Náklady přesahující 1,2 miliardy korun už hradí stát prostřednictvím Fondu národního majetku.
Pětileté sanační práce se chýlí ke konci. Magistrát už v předstihu vypsal urbanistickou soutěž. Zvítězil návrh polských tvůrců vybudovat administrativní komplex s obchody, restauracemi a kulturním zázemím. Odhadované náklady na znovuoživení Karoliny představují astronomickou sumu 100 miliard korun. Město je nemá. \"Jednáme se třemi zahraničními investory,\" potvrdil náměstek primátora Ostravy Vít Ruprich.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů