Čtvrtek, 28. března 2024

Bentex se pře s Ivančicemi o těžbu

Bentex se pře s Ivančicemi o těžbu
Spor o pronájem pozemků mezi zastupiteli Ivančic nedaleko Brna a firmou Bentex Bohemia znovu oddaluje zahájení těžby bentonitu v této lokalitě.
Úřady nyní rozhodují o tom, zda umožní, aby těžaři mohli po dobu těžby využívat pozemky - pod kterými je ložisko bentonitu - i bez smlouvy s městem.
Těžit bentonit, surovinu, využívanou hlavně pro své všestranné využití ve slévárenství, hutnictví, zemědělství, elektrotechnice nebo ve stavebnictví, chtěla v Ivančicích už na počátku 90. let společnost Bentonit Moravia. Firma ale zkrachovala a před šesti lety získala těžební práva Bentex Bohemia. Od té doby se táhnou spory. Proti těžbě protestovali místní obyvatelé, s návrhem na vypsání referenda ale neuspěli ani u Ústavního soudu.
Bentex Bohemia už chtěl začít těžit minulý rok, vše se však zadrhlo na jednání o pronájmu pozemků. Ivančičtí zastupitelé navíc nyní znovu neschválili smlouvu, která měla umožnit převod městských pozemků těžařské firmě do pronájmu. Podle Vojtěcha Adama, starosty Ivančic, chce město především záruky, že v případě krachu zůstanou městu peníze na rekultivaci celé oblasti, proti samotné těžbě nic nemá.
\"Nechceme, aby to nyní skončilo jako při prvním pokusu o těžbu,\" řekl před zastupiteli starosta.
Zástupci společnosti Bentex Bohemia ale tvrdí, že zástupci města stále přicházejí s novými požadavky, které mají zahájení těžby oddálit. Firma má totiž všechna potřebná povolení a chybí pouze smlouva o pronájmu pozemků.
\"Ještě loni jsme nabízeli zaplacení nájmu ve výši skoro tři milióny korun, to však vedení města nepřijalo. O dohodu už se snažit nebudeme. Budeme naopak chtít po městu zaplatit ztrátu tři a půl miliónů korun, která nám oddálením zahájení těžby vznikla.. A to nepočítáme škody, které se zapříčinily tím, že jsme zatím nemohli dodat bentonit našim zákazníkům jak v tuzemsku, tak na Slovensku nebo Rakousku,\" řekl majitel Bentexu Jan Andrlík.
Krajský úřad v Brně už navíc vyhověl žádosti společnosti o omezení vlastnických práv města, což znamená, že firma by mohla po dobu těžby městské pozemky užívat. Definitivní rozhodnutí musí nyní vydat ivančický stavební úřad. Zástupci města potvrdili, že podle zákona o pozemky mohou přijít. Chtějí ještě o jejich pronájmu jednat a připouštějí, že těžba letos s největší pravděpodobností začne.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů