Úterý, 23. dubna 2024

Perchlor v půdě je dědictví minulosti

Perchlor v půdě je dědictví minulosti
Nové Město n. M. - Přestože město, jemuž se tradičně přezdívá Český Betlém, je obklopeno krásnou přírodou, i tady se najdou následky nešetrné lidské činnosti.
V katastru obce směrem na Jaroměř se u lesa Luštince nachází území, jež bylo v osmdesátých letech zasaženo nebezpečným perchlorem. Ten byl v tehdejších přilehlých podnicích používán k odmašťování. Dnes se bohužel nedá přesně prokázat, za jakých okolností do země proniknul. \"Při odpařování perchloru vzniká směs, která je těžší než vzduch, proto zůstává dole v půdě. V minulosti, ještě za působnosti Okresního úřadu v Náchodě, byl odčerpáván, ale určité zbytky v zemi stále zůstaly,\" řekl nám Lubomír Kruliš, vedoucí odboru životního prostředí.
Díky opakovanému odčerpávání a situování v hloubce 40 metrů nehrozí prý žádné bezprostřední nebezpečí. Situaci je však nutné pravidelně monitorovat. \"Ve vrtech firmy Stavostroj, které se kontrolují třikrát ročně, je situace stále lepší. Komplikovanější je to s podniky vzniklými z někdejšího Eltonu,\" doplňuje Pavel Štras z téhož odboru. \"Žádný z nich se k tomu nehlásí, protože se nepovažuje přímo za nástupnickou organizaci.\"
Situaci bude město samozřejmě dále sledovat. Řešit ji chce dál ve spolupráci s královehradeckým Krajským úřadem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů