Sobota, 20. dubna 2024

Bariéry zabrání šíření jedů

Bariéry zabrání šíření jedů
Chrudim - Chemické látky používané před lety v průmyslovém závodě Transporta se dostaly do podloží a šíří se na Pardubicko. Vrty potvrdily, že je kontaminace značná.

Město má černého Petra
Znečištění se objevilo zhruba na deseti kilometrech čtverečních, migruje ze starého i nového závodu Transporty. Reagovat se musí okamžitě, dalšímu průniku jedů mají proto už v březnu zabránit hydraulické bariéry. Jejich instalace si vyžádá investici kolem jedenácti milionů korun, které zaplatí Pardubický kraj. Tato částka ale není konečná, jde jen o první etapu likvidace havárie. Viník, tedy Transporta, už neexistuje. Starosta Chrudimě Ladislav Libý na včerejší tiskové konferenci uvedl, že aktivitu Pardubického kraje a dalších orgánů státní správy vítá.

\"Dostali jsme černého Petra. Naše město by se s tak finančně náročnou akcí samo nevypořádalo. Ale samozřejmě se budeme snažit i z naší pozice peníze na likvidaci havárie sehnat. Jsme připraveni takzvaně leštit kliky na kompetentních úřadech,\" prohlásil. Radní Pardubického kraje Petr Šilar zdůraznil, že podle novelizace zákona je úkolem krajů založit finanční fond, ze kterého se budou podobné ekologické události hradit.
\"Bude průběžně doplňován z prostředků státu a kraje,\" řekl.
Sanační práce bude mít na starosti chrudimská společnost Ekomonitor, která už provedla analýzu rizik. Právě tato firma v současné době úspěšně odstraňuje podzemní znečištění vod perchlorem, které bylo před čtyřmi lety náhodným odběrem objeveno v Boru u Skutče na Chrudimsku.
\"Jak to bude s financováním? Nelze teď tvrdit, zda má přednost Chrudim, Bor anebo skládka v Hodoníně u Nasavrk. Každá havárie je špatná a my nemůžeme žádnou stavět na okraj zájmu,\" poznamenal radní Šilar.

Vodu ze studní nepoužívat
Těkavé chlorované uhlovodíky z Transporty se šíří na Medlešice a Dřenice. V tamějších studnách už byly zjištěny značné hodnoty znečištění.
\"Lidé mají naštěstí v obou obcích možnost připojit se na vodovod,\" zdůraznil chrudimský starosta Ladislav Libý.
Jaroslav Říha pověřený vedením chrudimského pracoviště Krajské hygienické stanice Pardubice dodal, že se používání vody ze studní v Medlešicích a Dřenicích nedoporučuje.
\"Je to na každém, jak se rozhodne. Stát lidem nemůže zasahovat do toho, zda kontaminovanou vodu odebírají,\" uvedl Říha.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů