Pátek, 29. března 2024

Geologická mapa a kde ji sehnat

Geologická mapa a kde ji sehnat

ČLÁNEK: Geologické mapy

ČLÁNKY
Úvodní strana 
Všechny články 
Vyhledávání 
Vložit článek 


NABÍDKA GWEB.CZ Hlavní stránka 
Geologie na webu 
Katalog stránek 
Co je geologie? 
Články o geologii 
Burzy a jiné akce 
Vzkazy a oznámení 
Virtuální burza 
Diskuzní fórum 
Geologický chat 
Ptejte se ... 
Testy z geologie 
Tapety na plochu 
Pro webmastery 

Geologické mapy zobrazují rožšíření hornin a stratigrafických jednotek různými barvami či šrafami. Kromě toho na nich najdete mnoho dalších informací. Podle zaměření se také mapy dále dělí. V tomto článku se také dozvíte, kde geologické mapy sehnat.

Geologické mapy jsou topografické mapy s geologickým obsahem. To znamená že obsahují informace o geologii - ty jsou závislé na druhu geologické mapy. V geologických mapách můžete najít např. jaké horniny tvoří podloží a jak jsou staré, různé poruchy jako např zlomy nebo příkrovy, směr sklonu vrstev (pokud jde o horiny s patrnou vrstevnatostí) nebo polohu geologicky významných lokalit. Geologické mapy vznikají při geologickém mapování, což je velice složitý proces (přípravné práce, vlastní mapování, zpracování získaných a tvorba mapy). Geologické mapy můžeme rozdělit na odkryté a zakryté. Zakryté geologické mapy obsahují i kvartérní (čtvrtohorní) pokryv skalních hornin v podloží pokud je mocnější více než 2 metry. Odkryté geologické mapy zobrazují jen skalní podklad - tedy bez kvartérního pokryvu. Dále se geologické mapy dělí podle měřítka - od přehledných až po velmi podorbné (podle měřítka jsou kladena různá kritéria při mapování).

Geologické mapy také můžeme rozdělit podle obsahu (na jaký jev spojený s geologií jsou zaměřeny):
  • Geologické mapy
    Zobrazují geologický podklad a struktury z hlediska typů hornin (litologie) a jejich stáří různými barvami či šrafami. Poskytují informaci o geologické stavbě území. U těchto map bývá připojena stratigrafická kolonka a jeden nebo více geologických řezů (u map větších měřítek).

  • Inženýrsko-geologické mapy
    Hodnotí geologický podklad z hlediska náročnosti zakládní pozemních staveb. Mezi ně patří mapy inženýrsko-geologických poměrů (horninové prostředí, hydrogeologie, morfologie, gedynamika), mapy inženýrsko-geologické rajonizace (vytváření rajonů podle podobných vlastností hornin z hlediska zakládání staveb), mapy inženýrko-geologického hodnocení území (hodnotí inženýrsko-geologické podmínky území pro určitý způsob využití) a mapy geofaktorů životního prostředí, které se z předchozích typů map odvozují.

  • Hydrogeologické mapy
    Hodnotí geologické prostředí z hlediska propustnosti a proudění podzemní vody, kvality podzemní vody, vydatnosti a typu kolektoru (tj. horninového prostředí jímž voda snadněji proudí) a také z hlediska variability těchto jevů.

  • Mapy půdního pokryvu
    Rozdělují území podle vývoje půdního profilu do půdních typů.

  • Ložiskové mapy
    Znázorňují výskyty ložisek nerostných surovin.

  • Strukturně geologické mapy
    Zobrazují strukturní systémy na úkor jiných geologických geologických jevů. Takovéto mapy bývají plné různých strukturně geologických značek.

  • Mapy dokumentačních bodů
    Vznikají při mapování a je do nich zakreslována poloha dokumentačních bodů.

Zde jsem tedy uvedl různé typy geologickýh map - šlo spíše o příklady protože sem rozhodně nevyjmenoval všechny - existuje ještě celá řada dalších speciálních map.

Kde sehnat geologické mapy?
Geologické mapy můžete zakoupit v prodejně České geologické služby v Praze na Klárově 3 (velká budova pod letenským svahem, u silnice naproti stanici metra Malostranská). Tam kromě geologických map získáte i textové vysvětlivky k geolockým mapám (pokud jsou k dané mapě k dispozici). Česká geologická na svých webových stránkách www.geology.cz také nabízí za 940 Kč DVD-ROM obsahující ucelenou kolekci tištěných a rukopisných geologických map (1955–2001) v měřítku 1 : 25 000 uložených v archivu České geologické služby. Na mapovém serveru České geologické služby můžete volně prohlížet geologické mapy ČR v měřítku 1:50 000 přímo na vašem počítači a to zde.

ZDROJ:GEOWEB
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů