Pátek, 29. března 2024

Hádka o metan

Hádka o metan
Společnost OKD-DPB Paskov nadále usiluje, aby mohla u Frenštátu pod Radhoštěm těžit metan vázaný na uhelné sloje. Počátkem dubna proběhlo veřejné projednávání EIA, následovat bude stanovisko Ministerstva životního prostředí.

Obce se projektu brání, přestože by zvýšil příjmy rozpočtů. Jde jim o zachování přírody v Beskydech, které jsou oblíbenou rekreační oblastí. Obávají se, že těžba odežene turisty a spousta lidí přijde o zdroj obživy. Samotné vrty na plyn by neznamenaly zásadní zásah, občané se však bojí, že těžba metanu by představovala první krok k obnovení plánů na těžbu uhlí.

\"Společnost OKD vydala v roce 2000 memorandum, v němž prohlásila, že za současných geopolitických podmínek neuvažuje o těžbě na dole Frenštát,\" řekla mluvčí OKD Věra Breiová. Ředitel OKD-DPB Paskov Zdeněk Vavrušák ujišťuje, že k dobývání plynu by se použily jen vrty, které zůstaly po předcházejícím průzkumu uhelných ložisek.

AUTOR: PETR KORBEL
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů