Čtvrtek, 28. března 2024

Čeští geologové se sešli s presidentem Nikaraguy

Čeští geologové se sešli s presidentem Nikaraguy

Expedice pracovníků České geologické služby se v průběhu letošních terénních prací setkala s prezidentem nikaragujské republiky Enrique Bolanosem, který 31. března 2004 navštívil město Somoto. Zástupci kraje Somoto presidentovi předvedli plán rozvoje svého kraje a přitom ocenili studii geologických rizik České geologické služby jako důležitou součást výchozí dokumentace územního plánu.

Od roku 1996 poskytuje vláda České republiky v souvislosti s členstvím ČR v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) finanční prostředky na zahraniční rozvojovou spolupráci. Tu koordinuje Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s jednotlivými resorty. Ministerstvo životního prostředí se zapojilo do programu zahraniční rozvojové spolupráce v roce 1997 a během let 1997-2003 koordinovalo realizaci 38 rozvojových projektů v 28 zemích světa.

Jedním z těchto projektů je Geologický výzkum přírodních rizik v centrální části Nikaraguy, na kterém se podílí Česká geologická služba za garance MŽP. Cílem projektu je zhodnotit stupeň a druh geologického nebezpečí a zranitelnosti pro několik oblastí Nikaraguy. Výsledky práce geologů ČGS jsou v jednotlivých regionech žádány a užívány při plánování územního rozvoje. V roce 2004 je zpracováváno území kraje Somoto v severozápadní Nikaragui při hranici s Hondurasem.

Více informací lze získat na těchto internetových adresách:

www.env.cz (Zahraniční vazby/ Zahraniční pomoc v gesci MŽP)

www.cgu.cz (mezinárodní projekty)

Mgr. Eva Veverková
tiskové odd. MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů