Pátek, 29. března 2024

Nelegální lom komplikuje sousedům život

Nelegální lom komplikuje sousedům život
HUSLENKY, UHERSKÁ - Měsíční krajinu připomíná svah nad domem paní Pavly Frýdlové v Huslenkách. Její soused na něm totiž láme kámen a svou těžbou zasahuje i do pozemků, které mu nepatří. Letos v únoru jej orgán státního stavebního dohledu vyzval, aby lomovou jámu uvedl do původního stavu, podle sousedky se ale žádná změna nekonala, těžba naopak dále pokračuje.
Paní Frýdlová měla podle svých slov už delší dobu podezření, že těžba pískovce překračuje parcelu jejího souseda Josefa Mikulenčáka a zasahuje i do pozemku, jehož je spolumajitelkou. \" Nechala jsem si parcelu zaměřit a vyšlo najevo, že lom zasahuje i do míst, která panu Mikulenčákovi nepatří. Šla jsem proto slušně za ním s dotazem, co s tím bude dělat. Odpověděl mi, že to nijak řešit nebude, ať si tam třeba taky nalámu nějaký kámen,\" vypráví paní Frýdlová. Obrátila se tedy na úřady s žádostí o nápravu. Už loni v listopadu vykonal úředník Městského stavebního úřadu na lomu takzvaný státní dohled. Koncem ledna tohoto roku pak bylo provedeno další šetření vykonané Obvodním báňským úřadem v Ostravě.
Z dokumentu, který byl zaslán i panu Mikulenčákovi vyplývá, že těžbu nerostu provádí v lomu neoprávněně, a byl proto vyzván, aby provedl asanaci lomové jámy. To v praxi znamená, že je povinen jámu zahrnout do úrovně okolního svahu. Podle pracovníků Chráněné krajinné oblasti ( CHKO) Beskydy to však vzhledem k pokročilé devastaci místa nebude jednoduché.
\" Ta věc se táhne už delší dobu a rozsah poškození krajiny je skutečně problémem. Česká inspekce životního prostředí od nás dostala podklady a na základě jejich vyhodnocení navrhneme, jakým způsobem se bude situace řešit,\" potvrdil Jan Petřvalský z CHKO Beskydy.
To však paní Frýdlové zatím příliš nepomůže. Ona sama si je jistá, že nedochází ani k náznakům nápravy a těžba pískovce naopak pokračuje.\" Hlavně v druhém lomu na protějším svahu, kam pan Mikulenčák navíc jezdí přes můj pozemek i navzdory mému výslovnému nesouhlasu,\" stěžuje si Pavla Frýdlová a neskrývá zklamání a bezradnost nad počínáním svého souseda. Sám Josef Mikulenčák nehodlal o celém problému vůbec diskutovat. \" To není můj problém,\" odvětil a další žádosti o informace odmítl.
Podle úředníků vsetínské radnice je v celé věci vedeno řízení dle příslušných ustanovení stavebního zákona. \" Ten dává možnost i sankcionovat, pokud bude prokázáno jeho porušení,\" uvedl Radim Evják z Městského úřadu Vsetín, který zastupuje orgán státního stavebního dohledu. Dodal také, že další nelegální lom zaregistrovaly úřady i na protějším svahu a chystají se na něm provést dohled.
MICHAL MIKULENKA
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů