Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické zakázky stojí, firmy si stěžují

Ekologické zakázky stojí, firmy si stěžují
Tříměsíční chaos v ekologické sekci Fondu národního majetku, na který si stěžovali mnozí podnikatelé, spěje ke konci. Z funkce byl včera odvolán Dalibor Mitrenga, který se na post šéfa příslušného oddělení dostal na přání ministra financí Bohuslava Sobotky.
Mitrenga přišel, aby prosadil změny při zadávání veřejných zakázek, ale kvůli sporům, které jeho působení vyvolalo, se prakticky zastavil chod celého oddělení. To zadává zakázky v hodnotě tří miliard korun ročně a postupně proplácí už vykonané asanační práce.
\"Běží nám termíny a každé zpoždění nás může dostat do velkých problémů. Skoro půl roku nepadlo žádné rozhodnutí. My ale musíme plnit už uzavřené smlouvy. A jestli kvůli FNM nakonec budeme platit pokutu, obrátíme se na soud,\" říká Antonín Chudý, jednatel firmy Narex Ždánice.
Mitrenga přišel do fondu v únoru a vynutil si změnu ve způsobu, jakým byly zadávány veřejné zakázky. Navíc se snažil vyměnit většinu podřízených - mnohým z nich nyní běží výpovědní lhůta.
Po prvních problémech se sešel ministr financí s předsedou FNM Janem Juchelkou. Padlo rozhodnutí, že se zpětně prověří všechny veřejné zakázky zadané v průběhu předchozích tří let a že se do skončení prověrky pozastaví další výběrová řízení.
Fond tak nejen přestal zadávat nové zakázky, ale v některých případech přestal proplácet i faktury za už vykonanou práci.
\"Nový šéf přišel s tím, že chce zastavit údajnou korupci, ale podle seznamu firem, které zatím neúspěšně navrhoval do výběrových řízení, se mi spíš zdá, že za některé lobbuje,\" říká Pavel Koťan, majitel společnosti Ekora. Ta patří k těm, které už od FNM zakázku dostaly.
Podobné stížnosti se množily. Vlastníci privatizovaných firem upozorňovali, že se obrátí na soudy, pokud kvůli fondu sanační práce nebudou včas hotovy a pokud oni sami budou za nedodržení termínů platit pokuty.
Podle zákona je stát povinen hradit odstranění ekologických škod napáchaných do roku 1989.
Místopředseda dozorčí rady FNM Oldřich Vojíř (ODS) připouští, že stát by u soudu spory prohrál, pokud by se firmy začaly soudit. Pokuty by se nakonec platily z veřejných prostředků.
Od Mitrengy dal na nátlak dozorčí rady i vedení fondu ruce pryč nakonec i ministr Sobotka. Odvolání však nechce osobně komentovat. Mluvčí ministra Marek Zeman pouze uvedl, že personální záležitosti jsou vnitřní věcí FNM.
\"Dozorčí rada se nikdy nepletla do personálních záležitostí. Počínání pana Mitrengy však bylo neúnosné,\" řekl Vojíř.
Odvolání Mitrengy podle informací Hospodářských novin předcházela schůzka Sobotky s ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem. Jeho úřad totiž metodicky řídí Českou inspekci životního prostředí, která kontroluje, zda jsou ekologické škody z dřívějška odstraňovány včas. \"Ministr Sobotka slíbil, že situaci vyřeší do 30. dubna,\" uvedl Vojíř.
Mitrenga odvolání považuje za politickou hru. Říká, že na fond přišel, aby zprůhlednil zadávání veřejných zakázek. \"Když jsem se pokusil rozbít zavedený řetězec sanačních firem, bylo zle,\" uvedl.
Ekologickou sekci zatím povede první místopředseda FNM Pavel Suchý. Kontrola zadávání veřejných zakázek běží dál, a do té doby se nové zadávat nebudou. To může trvat tři až čtyři měsíce.
\"S ministrem financí jsme se dohodli, že tato agenda musí být průhledná, už proto, že potrvá i po zániku Fondu národního majetku,\" říká Juchelka.
Podobným auditem projdou i další sekce FNM, jejichž činnost po zániku fondu na konci roku 2005 bude přecházet na jednotlivá ministerstva.
Fond národního majetku financuje podle zákona o velké privatizaci zhruba 270 projektů na odstraňování ekologických škod. Za dvanáct let už za sanační práce zaplatil osmnáct miliard korun, dalších zhruba sto miliard bude potřeba. V této částce je například zahrnuta likvidace škod, způsobených nedávno prodanými chemičkami. Na ně bude možná potřeba až šestadvacet miliard.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů