Pátek, 19. dubna 2024

Žáby na pozemku s vltavíny jsou pro majitele štěstím

Žáby na pozemku s vltavíny jsou pro majitele štěstím
Slavče - Vlastníci pozemků, kteří si stěžují, že jim nelegální kopáči vltavínů devastují majetek, přece jenom existují.
\"Kopáči mi totálně ničí pozemek, lítám v blátě, jezdím tam i v noci, rvu se tam s nimi, už nevím, kde všude si mám stěžovat a s policisty si pomalu tykám!\" bouří se Bohuslav Zikeš rozhořčeně proti tvrzení pracovníka ministerstva životního prostředí, že vlastníci pozemků většinou ohledně nelegální těžby vltavínů zaujímají pozici mrtvého brouka.
Bohuslav Zikeš si kvůli řádění \"černých\" kopáčů na svém pozemku v Záluží na Trhosvinensku, který býval polem, čile dopisuje s rozmanitými úřady. \"Z pole je teď poddolovaná ruina. Vyhánění kopáčů je nekonečné. Už nepracují jen s lopatičkou a krumpáčem. Zeminu dolují bagry a tatrami ji odvážejí pryč. Také se tam kvůli vltavínům klidně utáboří i rodiny s dětmi,\" líčí nešťastný majitel pozemku.
Bohuslav Zikeš vykopané šachty zahrnoval, s tím teď ale musel přestat. \"Jediný výsledek mých stížností je, že mi úředníci na ochranu přírody sdělili, že tam mám nějakou chráněnou žábu, a ty jámy mohu proto zahrnout jen s kdovíjakými povoleními! Jestli tam nějakou žábu najdu, vystřelím ji prakem hodně daleko!\" rozčiluje se. Pracovníci České inspekce životního prostředí a Agentury ochrany přírody a krajiny totiž na pozemku objevili zvláště chráněné druhy živočichů, a sice ropuchu, dva druhy skokanů a kuňku.
Katapultovat žáby do dálav by ale nebylo prozíravé. Naopak - k jejich objevu si Bohuslav Zikeš může gratulovat. Kvůli děravému zákonu je totiž narušování biotopu chráněných žab jedním z mála důvodů, za které je možné \"černé\" kopáče stíhat.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů