Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo povolilo přípravu průzkumu ložisek zlata na Jesenicku

Ministerstvo povolilo přípravu průzkumu ložisek zlata na Jesenicku
Ministerstvo životního prostředí povolilo společnosti Altenberg přípravu průzkumu zlatonosných ložisek u Zlatých Hor na Jesenicku. Těžební firma je tak o krok blíž k realizaci svých plánů obnovit na Jesenicku po zhruba jedenáctileté přestávce těžbu žlutého kovu.
\"Rozhodli jsme o stanovení průzkumného území, což v praxi znamená, že firma Altenberg může na Jesenicku začít shromažďovat podklady a poté musí předložit projekt vlastního průzkumu, který se bude opět posuzovat. Teprve pak může začít průzkum. Rozhodnutí ještě není pravomocné,\" řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.
Dodala, že povolení průzkumu ještě neznamená povolení těžby, kterému musí předcházet například vyhlášení chráněného ložiskového území či posuzování vlivu těžby na životní prostředí.
Společnost Altenberg plánuje otevřít dobývací prostor v útrobách Příčné hory, kde chce těžit polymetalické rudy s převahou zlata a zinku. Aby geologové zjistili výtěžnost ložisek zlata, musejí provést průzkumné vrty do hloubky 350 metrů.
Radek Krůžela ze společnosti Altenberg řekl, že dobývání zlata by mělo jen minimální dopad na životní prostředí. Kov se podle něj bude těžit v podzemí, kde se také bude ukládat hlušina. Odpadní vody by měly jít přes čistírnu.
\"V našich hrubých odhadech počítáme se zaměstnáním zhruba stovky lidí. Dobývání zlata by mělo trvat pět až sedm let, během kterých odhadujeme vytěžení jedné až dvou tun zlata a zinku,\" uvedl Krůžela.
Společnost Altenberg má podle obchodního rejstříku základní kapitál 200 000 korun a vlastní ji jedna česká fyzická osoba. \"Náš projekt je relativně malý a nepředpokládáme, že na něj budeme potřebovat nějaký zahraniční kapitál. Pokud to bude nutné, tak se budeme spíše ohlížet po nějakém bankovním úvěru,\" uvedl Krůžela.
S těžbou zlata již souhlasili i zastupitelé Zlatých Hor. Slibují si od ní i snížení vysoké nezaměstnanosti, která je v obci okolo dvaceti procent, i podíl na zisku.
Proti jsou však ekologové ze sdružení Sojka. Místo leží poblíž Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, a proto je podle nich pro těžbu zlata nevhodné.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů