Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo oddálilo těžbu plynu v Beskydech

Ministerstvo oddálilo těžbu plynu v Beskydech
Lidé pod Beskydami se radují, těžaři zatím smutní. Ministerstvo životního prostředí vrátilo společnosti OKD-DPB Paskov k dopracování dokumenty o vlivu těžby zemního plynu na chráněnou přírodu Frenštátska, což znamená nejméně půlroční zpoždění přípravných prací. Navíc přijde na řadu druhé veřejné projednávání.
Jak vyplývá z ministerských dokumentů, úředníci žádají firmu, aby doplnila údaje o stavu a rozsahu ložisek zemního plynu, jinak nemohou objektivně rozhodnout, jestli dobývaní metanu nepoškodí životní prostředí.
"Až úplnou dokumentaci obdržíme, musíme ji opět rozeslat i všem dotčeným městům a obcím," uvedla Kateřina Ambrožová z ministerstva. Jak upozornila, poté se zopakuje veřejné projednávání. První dubnové jednání ve frenštátském kulturním domě trvalo zhruba šest hodin a u asi 130 lidí vyvolalo značné emoce.

Těžaři se plynu určitě nevzdají

Podle mluvčí Ostravsko-karvinských dolů Věry Breiové dceřiná společnost těžařů OKD-DPB už zahájila práce na zpřesnění dokumentace. "Vrácení samozřejmě litujeme, ale ctíme legislativu a vše dáme do pořádku," řekla mluvčí. Znamená to, že firma dále zkoumá průzkumné vrty, aby mohla poskytnout podrobnější informace o ložisku plynu, který se váže na podbeskydské uhelné zásoby. "Jde o dočasná pracoviště s lehkou mobilní technikou u ústí vrtů," sdělila Breiová.
Práce začaly v srpnu a skončí zhruba v říjnu. "Ale nedokáži říci, kdy bude dokumentace odeslána zpět do Prahy," konstatovala. Mluvčí odmítla, že by se OKD-DPB kvůli průtahům zcela vzdaly plánů na odtěžení plynu. "Projekt si zvláště při současném zvyšování cen plynu nezaslouží odložení," vysvětlila Breiová.

Průtahy občany Frenštátska těší

Lidi z Frenštátska zpráva o vrácení dokumentace potěšila. S plány OKD totiž nesouhlasí a obávají se, že těžba metanu je jen zastírací manévr pro podrobnější zjištění stavu uhelných zásob. Nic nepomáhají ani ujištění a písemná stanoviska těžařů, že o uhlí nemají zájem. "OKD jde podle nás o to, jak by si na dvě stě procent pojistily dobývací prostor," podotkl starosta Trojanovic Drahomír Strnadel s tím, že zřejmě nic nezmění nesouhlasné stanovisko sdružení měst a obcí k plánům odtěžení plynu.
"Nejlepší by bylo, kdyby už OKD jednou provždy řekli jasné ne, do Beskyd ani kvůli plynu nepůjdete," přidala se Hana Štěrbová z Frenštátu pod Radhoštěm.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů