Pátek, 29. března 2024

O čediči za miliardy rozhodne báňský úřad

O čediči za miliardy rozhodne báňský úřad
Odpůrci těžby kamene na kopci Tlustec nedaleko České Lípy slaví první velké vítězství: Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí báňského úřadu, který loni povolil společnosti Go Point těžit na hoře kvalitní čedič.
Neznamená to ovšem, že se na Tlustci už nikdy kámen lámat nebude. Český báňský úřad může těžbu znovu povolit, možná už za měsíc.
Tlustec je už roky nejtypičtějším příkladem akce, která je pro jedny devastací přírody a pro druhé rozumným využíváním přírodního bohatství.
"Je to výjimečný kopec, který si zaslouží ochranu," říká na jedné straně botanik Richard Višňák, podle něhož je Tlustec pokryt vzácným lesním společenstvem.
"Chci dokázat, že i těžba může být k přírodě šetrná," prohlašoval Tomáš Šteinbruch z těžební firmy Go Point těsně předtím, než jí úřady loni povolily lámat na kopci kámen.

MEZITITULEK: Tři možnosti
O osudu Tlustce, významné dominanty v severočeské krajině, teď rozhoduje Český báňský úřad, který těžbu už jednou povolil a jemuž teď soud vrátil věc k novému posouzení.
Možnosti jsou tři: buď se vypořádá s připomínkami soudu a těžbu znovu povolí, anebo další hornickou činnost na Tlustci zakáže. Třetí variantou je, že si od těžařů vyžádá doplňující podklady ke svému rozhodování.
"Nechci zatím odhadovat, jak náš úřad rozhodne, byla by to určitá podjatost," poznamenal Roman Makarius, předseda Českého báňského úřadu. Předpokládá, že jeho podřízení rozhodnou do poloviny listopadu.
Největší spor se točí kolem toho, jestli má být na těžbu na Tlustci vypracováno nové posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Na těžbu totiž už jedno posouzení připraveno bylo, i když pro jinou společnost, která na kopci lámala kámen v 90. letech.
Podle báňského úřadu to bylo postačující. "Povolená těžba měla probíhat v rozsahu, který by již nezasáhl do reliéfu krajiny a navíc by těžbou byly zahlazeny některé nešetrné zásahy do Tlustce z minulosti," uvedl Český báňský úřad.
Soud dal ovšem nakonec za pravdu žalobě Sdružení za záchranu kopce Tlustec. V žalobě stálo, že báňský úřad nevyhověl požadavku Ministerstva životního prostředí, aby se těžba znovu posoudila podle vlivu na životní prostředí.

MEZITITULEK: Budeme chtít náhradu
Pokud by úřady dodatečně požadovaly od těžaře nové posouzení vlivu na životní prostředí, znamenalo by to zdržení těžby na dlouhé měsíce. Vypracování posudku a projednání s úřady a veřejností může trvat i dva roky.
Tomáš Šteinbruch z těžební firmy Go Point uvedl, že bude po státu požadovat náhradu škody, pokud těžba nakonec nebude povolena. Kolik peněz firma do zahájení těžby investovala, ovšem odmítl sdělit.
Lámání kamene na Tlustci podporuje obec Brniště, která leží pod kopcem. "Jsem roztrpčen. Když nemají lidé práci a nejdou peníze do obecního rozpočtu, je to špatné," říká tamní starosta František Jandera. Starosta spočítal, že v lomu mohlo najít práci asi pětadvacet lidí. Naopak proti další těžbě protestuje Jablonné v Podještědí.
"Naším cílem je samozřejmě zamezit těžbě na Tlustci navždycky," říká Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec, které je připraveno podat další žaloby proti dalšímu povolení těžby.
Botanik Richard Višňák se však obává toho, že kámen na Tlustci je pro těžební firmy i obchodníky příliš velkým lákadlem, protože jeho cena dosahuje miliard korun. Čedič, který se nachází na Tlustci, má desítky způsobů pro využití. Hodí se například pro výrobu stavebních prefabrikátů či jako stavební kámen.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů