Středa, 24. dubna 2024

Skály nad Přípeří musí počkat na dotaci

Skály nad Přípeří musí počkat na dotaci
Přestože skalní bloky nad Přípeří hrozí zřícením, město je zabezpečovat zatím nebude. Čeká totiž na dotaci z ministerstva. Lidé v domech pod skalami žijí se strachem.
"Doposud jsme neobdrželi prostředky z dotačního titulu ministerstva životního prostředí, celá záležitost je stále v jednání," uvedla mluvčí děčínského městského úřadu Romana Silvarová.
Přitom lano, které drželo skalní bloky, je již zrezivělé a pádu skal není schopné zabránit. "Skalní bloky se skutečně nacházejí v havarijním stavu, spodní strana skály je značně rozvolněná," konstatoval v odpovědi města na upozornění lidí z Přípeře vedoucí odboru životního prostředí Jiří Hykš.
Lidé ve čtyřech domech pod skalním blokem žijí v obavách. "Nikdo neví, kdy se skála utrhne, může dopadnout na rodinný dům, ve kterém jsou neustále čtyři lidé," řekl Jaroslav Vondrášek, jehož dům pád skalních bloků ohrožuje.
Podle zákona vlastníci nemovitostí jsou povinni provést na svůj náklad nezbytně nutná opatření. Ty musí zabezpečit, aby například majetek či životy lidí nebyly ohroženy padáním kamenů, stromů a dalších věcí.
Město jako jednu z variant nabídlo, že si postižení lidé opraví skálu na vlastní náklady. "Já přece nebudu opravovat skálu na cizím pozemku a nemám na to ani peníze," zlobil se Vondrášek.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů