Středa, 24. dubna 2024

Ekologické zátěže cukrovaru šponují lovosický rozpočet

Ekologické zátěže cukrovaru šponují lovosický rozpočet
Litoměřice - Další ekologické zátěže objevili dělníci v areálu bývalého cukrovaru. Ten v této době firmy upravují a demolují tak, aby se pozemek mohl následně znovu využít. Na další a neplánované odstranění kontaminovaného materiálu je ještě potřeba téměř pětadvacet milionů korun. Město by na odvoz nebezpečných látek mělo získat dotaci z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ve výši jedenadvaceti milionů korun. Ovšem s tím, že samo uhradí devatenáctiprocentní daň, která se vyrovná zhruba čtyřem milionům. Neplánovaná investice se promítne do nového rozpočtu města, který už tak bude dosti napjatý.

"Pokud bychom tuto částku neuvolnili, hrozily by případné sankce od státu, který nám na renovaci pozemku uvolnil téměř šedesát milionů korun,"
vysvětlil lovosický zastupitel Jiří Hauf.
Bez dalšího finančního příspěvku z ministerstva by zároveň nemohly pokračovat práce na regeneraci pozemku. Dosud technici počítali jen s tím, že bude nezbytné odčerpat pouze zásoby nafty, které se v areálu nacházely. Laboratorní testy u nálezů však potvrdily, že se na ploše bývalého cukrovaru vyskytují další ekologické zátěže, jako je třeba asfalt, mazut a různé bifenyly.
"Nejvíce nákladné je odvézt a uložit kontaminovaný materiál na řízenou skládku. Tyto poplatky jsou vysoké a v původním finančním příspěvku nejsou nově nalezené ekologické zátěže započítány," dodal městský technik Lovosic Václav Pokora.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů