Čtvrtek, 28. března 2024

Obce šíří protestní petici proti dolům v Beskydech

Obce šíří protestní petici proti dolům v Beskydech
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Petici za zrušení dolů v Beskydech mohou přímo na radnici podepsat obyvatelé Valašského Meziříčí. Její text a podpisové archy jsou se souhlasem radních k dispozici na recepci městského úřadu v Soudní ulici.
"Otázka životního prostředí a zachování přírodního a kulturního dědictví Valašska je úzce spjata s Beskydami," uvedl Marian Žárský, místopředseda občanského sdružení Naše Beskydy, které petici iniciovalo.
"Uvažovaná těžba zemního plynu a černého uhlí na úpatí Radhoště se tak bezprostředně týká i občanů Valašského Meziříčí," vysvětlil důvody, proč se sdružení obrací i ke zdejším obyvatelům.
Petice vyzývá k tomu, aby zákonodárci i občanská veřejnost jednou provždy zabránili jakékoli těžbě nerostných surovin v Dole Frenštát, jehož dobývací prostor zasahuje do Chráněné krajinné oblasti Beskydy.
"Dosud jsme ověřili okolo 11 800 podpisů, množství archů na to ještě čeká. Odhaduji, že jsme dosud získali na 15 tisíc hlasů z Beskyd a Valašska, ale například i z Brna a Prahy," řekl Žárský.
Černouhelný důl byl v Beskydech vyhlouben v 80. letech minulého století. Od té doby zůstává zakonzervován.
Společnost Ostravsko-karvinské doly platí ročně za jeho údržbu padesát miliónů korun a usiluje o to, aby ho mohla využít k těžbě uhlí nebo zemního plynu. Zástupci beskydských obcí se však obávají, že by zahájení těžby znamenalo devastaci celého kraje.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů