Čtvrtek, 28. března 2024

Při povolování těžby v Předhradí byl porušen zákon

Při povolování těžby v Předhradí byl porušen zákon

PARDUBICE/CHRUDIM - Společnost Silnice Hradec Králové plánuje obnovit těžbu v lomu Předhradí – Hněvětice na Chrudimsku, který se nevyužíval asi 10 let. Firma již získala povolení báňského úřadu a požádala stavební úřad ve Skutči o povolení umístit drtičku kamení. Celý záměr ale nebyl posouzen podle vlivů na životní prostředí (EIA). Podle Arniky tím došlo k porušení zákona – sdružení proto vyzvalo krajský úřad, aby povolovací procedury zastavil a zajistil řádné posouzení vlivů na prostředí dodatečně. Se znovuotevřením lomu zásadně nesouhlasí obyvatelé Hněvětic, ale i dalších okolních obcí. Na podporu iniciativy občanů proti obnově těžby a výstavbě drtičky bylo založeno občanské sdružení O nás.

 „Byli jsme rádi, když se v lomu na začátku 90. let 20. století přestalo těžit, pro obyvatele to byla velká úleva,“ říká Jiří Bezděk z nově vzniklého sdružení O nás. „Obáváme se především velkého nárůstu nákladní dopravy, hluku a prašnosti, ale také dalšího praskání našich nemovitostí, k němuž dříve docházelo. Lom už se nás natrápil dost,“ dodává Bezděk. Protože v lomu se má těžit zhruba tři sta tisíc tun kamení za rok a nejbližší obytná zástavba je vzdálena jen několik set metrů, znamenalo by nové zahájení těžby pro místní obyvatele velkou zátěž. Lidé se obávají také poškození území, které před šesti lety prohlásil tehdejší okresní úřad Přírodním parkem Údolí Krounky a Novohradky.

Podle sdružení Arnika tkví základ problému v tom, že záměr na znovuotevření lomu neprošel procedurou hodnocení vlivů na životní prostředí. „Ačkoliv zákon ukládá jednoznačnou povinnosti vyhodnotit vliv těžebních záměrů na okolí, nestalo se tak. V celé věci zřejmě pochybil jak již zaniklý Okresní úřad v Chrudimi, tak i krajský úřad, které hodnocení nepožadovaly. Je to jednoznačné porušení zákona,“ říká Martin Skalský z Centra pro podporu občanů Arniky. Arnika se proto obrátila na kraj, aby celou věc prošetřil a hodnocení vlivů na prostředí si vyžádal. Zákon totiž jasně říká, že bez stanoviska o hodnocení vlivů na životní prostředí není možné vydat pro těžbu žádné povolení.

Celou věcí se začalo na základě podnětů občanů zabývat také oddělení památkové ochrany Městského úřadu Chrudim. Památkáři sice vydali nedávno k těžbě souhlas, teď však uvažují o přehodnocení svého rozhodnutí. Lom Hněvětice – Podhradí se totiž nachází v ochranném pásmu kulturní památky a trhací práce by mohly poškodit hrad Rychmburk z 12. století, nacházející se v bezprostřední blízkosti lomu. Silnice Hradec Králové chtějí vytěžený kámen použít pro stavbu královehradecké dálnice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů