Čtvrtek, 28. března 2024

Lasselsberger smí postavit cementárnu ve Štramberku

Lasselsberger smí postavit cementárnu ve Štramberku
Nadnárodní koncern Lasselsberger může ve Štramberku na Novojičínsku postavit cementárnu za 2,5 miliardy korun. Firma získala pravomocné stavební povolení, a padla tak poslední překážka pro zahájení výstavby, řekl jednatel společnosti Lasselsberger CZ Luděk Šílený.
Cementárna v okrese postiženém zhruba 12procentní nezaměstnaností vytvoří 130 nových pracovních míst a další stovky lidí mohou najít uplatnění nepřímo. Se zahájením stavby počítá investor v prvním pololetí příštího roku.
Štramberská cementárna bude pátým výrobcem cementu v Česku a svou plánovanou kapacitou 600 tisíc tun bude ze všech nejmenší, doplnil Šílený.
Výrobou cementu se v České republice zabývají firmy Holcim, Cement Hranice, Lafarge Cement a Heidelberg. Jejich celková roční produkce dosahuje podle Šíleného zhruba čtyři milióny tun.
Stavbu cementárny firma plánuje asi tři roky. Dosud proti ní protestovalo například ekologické sdružení Děti Země z Brna. Dalších pět ekologických sdružení ze Štramberku a okolí s výstavbou cementárny souhlasí. Brněnské sdružení Děti Země se ale přes původní protesty proti vydání stavebního povolení neodvolalo.
"Neshledali jsme tam žádné právní závady ani ohrožení ekologické," řekl Miroslav Patrik, zástupce sdružení Dětí Země, které ale bude podle něj stavbu dále sledovat. Děti Země se dříve odvolaly proti integrovanému povolení, které je nutné pro vydání stavebního povolení. Ministerstvo životního prostředí jejich odvolání zamítlo.
Cementárna by mohla částečně začít vyrábět rok po zahájení stavby. Na plnou výrobu bude poté připravena za rok a půl. Roční kapacita těžby má pak podle dřívějších informací činit 480 tisíc tun slínku, z čehož by mělo být 600 tisíc tun cementu. Ložiska vápence ve Štramberku se odhadují na 40 let.
Kromě ekologů blokovaly záměr nové cementárny konkurence i majetkové soudní spory. Cement se ve Štramberku vyráběl už dříve, a to přes 80 let až do roku 1996. V té době však jeho výrobu zastavil tehdejší majitel cementárny, Ceva Prachovice.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů