Čtvrtek, 28. března 2024

Báňský úřad musel zatím zakázat těžbu na Tlustci

Báňský úřad musel zatím zakázat těžbu na Tlustci
Vysoce kvalitní čedič za stovky miliónů korun musí zatím zůstat tam, kde je - na kopci Tlustec nedaleko České Lípy. Český báňský úřad totiž zrušil povolení k těžbě kamene na této významné dominantě severočeské krajiny.
Pro odpůrce těžby to znamená jediné: dosáhli další významné mety, konečný cíl - definitivní konec lámání kamene na Tlustci - je však zatím ještě daleko.
"Po žebříku také lezete příčku po příčce," konstatoval Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec. Na velkou vzdálenost viditelný vrch je už roky nejtypičtějším symbolem akce, která je pro jedny devastací přírody a pro druhé rozumným využíváním přírodního bohatství.
Český báňský úřad zákazem těžby na Tlustci reagoval na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který povolení k těžbě na základě žaloby jejích odpůrců zrušil už v červnu a vrátil úřadu záležitost k novému posouzení. Ten nakonec povolení rovněž zrušil.
Teď se žádostí o těžbu čediče bude znovu zabývat Obvodní báňský úřad v Liberci. "Nejspíš vyzveme těžební firmu, aby svou žádost o povolení hornické činnosti doplnila o další podklady," řekl Daniel Hampejs z libereckého báňského úřadu. Pokud budou všechny dokumenty v pořádku, zahájí úřad nové správní řízení o povolení těžby.
Největší spor se točí kolem toho, jestli má být na těžbu na Tlustci vypracováno nové posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Na těžbu totiž už jedno posouzení připraveno být mělo, i když pro jinou společnost, která na kopci lámala kámen v devadesátých letech.

Posouzení vlivu na přírodu
Báňský úřad měl v ruce vyjádření Krajského úřadu v Liberci, podle něhož nové posouzení těžby není potřeba, když už bylo jedno vypracováno. Soud však dal nakonec za pravdu žalobě Sdružení na záchranu kopce Tlustec. V žalobě stálo, že báňský úřad při povolování těžby nevyhověl stanovisku Ministerstva životního prostředí, aby se těžba posoudila znovu.
"Původní posouzení bylo pro úplně jiný typ těžby, v jiném rozsahu, s jinou mechanizací..." argumentuje Miroslav Šimonek, zakladatel Sdružení na záchranu kopce Tlustec.
Daniel Hampejs z libereckého báňského úřadu uvedl, že se patrně znovu obrátí na krajský úřad o stanovisko, jestli je nové posouzení potřeba. Pokud by těžař nakonec musel tuto proceduru podstoupit, znamenalo by to zdržení těžby o dlouhé měsíce. Vypracování posudku a projednání s úřady a veřejností může trvat dokonce až dva roky.
"Nebude-li nové posouzení vlivu těžby na životní prostředí, podáme na báňský úřad žalobu," varuje Miroslav Šimonek, hlavní zástupce odpůrců těžby.
"Odpůrci mohou tak dlouho zdržovat zahájení těžby, až to těžaře přestane bavit a odejdou," uznává člověk, který se vyzná v podobných sporech, ale nepřál si být jmenován.

Budeme chtít náhradu
Tomáš Šteinbruch z těžební firmy Go Point, která koupila lom před dvěma lety za desítky miliónů korun, už dříve oznámil, že jeho společnost bude po státu požadovat náhradu škody, pokud těžba nakonec nebude povolena. "V tuto chvíli nevím, co budeme dělat. Nejprve počkáme, až se nám ozve Obvodní báňský úřad v Liberci," řekl Šteinbruch, který je přesvědčen o tom, že jeho plán by nevedl k žádnému výraznému poškození přírody.
"Chci dokázat, že i těžba může být k přírodě šetrná," tvrdí Šteinbruch, podle něhož odpůrci těžby brání i tomu, aby byly pozůstatky těžebních prací z minulých let rekultivovány. Go Point se totiž zavázal, že po povolení těžby zahladí stopy i po těžbě svých předchůdců.
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) se však přiklání k tomu, aby těžba kamene na Tlustci definitivně skončila. "Bylo by to určitě vhodnější," říká ministr Ambrozek, podle něhož by stát neměl mít z případného soudu s těžařskou firmou obavy.
Kromě toho, že je kopec místní krajinnou dominantou, ho podle ochránců přírody pokrývá i významné lesní společenstvo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů