Pátek, 29. března 2024

Skály musí být zachovány

Skály musí být zachovány
Jičín - Již jsme informovali o prospěšném setkání majitelek pozemků, na kterých se rozkládají Prachovské skály, s představiteli státních organů, samosprávy a mnoha odborníků a ekologů.
Ředitelka Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová mimo jiné ve svém vystoupení upozornila na výsledky dvacetiletého monitoringu stavu skal. "Musíme zvažovat své chování. Pískovec je křehký a snadno by se mohlo stát, že za sto let zde již nebude," uvedla doktorka Šoltysová. Její apel byl určen všem, kteří se sice vydávají za horolezce, ale při tom pravidla sportovního lezení nectí a jde jim pouze o hladinu adrenalinu.
Na něco síly nejsou
Bohužel není v silách ani majitelů (rodina Schliků), ani členů horolezeckého svazu těmto excesům zabránit. Příští rok končí souhlas s lezením vydaný Českému horolezeckému svazu. S tím, jak dál, si budou odborníci lámat hlavu. Do prostoru se tlačí i různé agentury profitující na využívání skal. Zatím je zřejmé, že záchrana ojedinělého skalního města pro budoucnost má prim.
Žádost o zápis do prestižního seznamu skalních měst UNESCA byla sice naší republikou stažena, ale další možností, jak propagovat minimálně v rámci Evropy Prachovské skály, je uvedení v seznamu geoparků. Zatím byla žádost přijata, ale záleží na návštěvě inpektorů, jaký bude konečný verdikt. Geoparků je v Evropě dvacet a v Číně osm.
Rok bez úrazů

Uplynulá sezona proběhla bez vážných úrazů. Pouze jeden z lezců spadl ze skály a byl dopraven vrtulníkem do královéhradecké nemocnice.
Policie zaznamenala mírný pokles majetkové trestné činnosti oproti roku 2003. Problémem jsou stále krádeže zahraničních automobilů, které rychle mizejí mimo naši republiku. To ale není jev specifický pro oblast Českého ráje.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů