Pátek, 29. března 2024

Český ráj by se mohl stát geoparkem

Český ráj by se mohl stát geoparkem

Unikátní skalní města Českého ráje by se mohla stát geoparkem UNESCO [1].  Na společném postupu se v pátek na Hrubé Skále domluvili zástupci resortu životního prostředí, krajští hejtmani, starostové obcí i zástupci nevládních organizací. „Evropské geoparky jsou inspirací, jak dlouhodobě skloubit ochranu přírody s vhodným a přiměřeným využitím pro turistiku. Proto nominaci Českého ráje jednoznačně podporuji,“ konstatoval po setkání ministr životního prostředí Libor Ambrozek.   

 

Existence Chráněné krajinné oblasti Český ráj znamená už nyní pro region jednoznačný přínos. Vzácná příroda se značkou CHKO láká turisty a zvyšuje i možnost získání finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) či krajinotvorných programů MŽP. V letech 2001 – 2004 tak obce obdržely ze SFŽP dotace ve výši téměř 136 milionů korun, Program péče o krajinu přispěl na péči o cenná území téměř dvanácti miliony korun a Program revitalizace říčních systémů více než 17 miliony  korun.

 

Správa CHKO v letech 2001 – 2004 vydala 923 rozhodnutí a stanovisek, z toho čtyřicet  nesouhlasných, tedy pouhých 4,3 %. Pětadvacet rozhodnutí (2,7 %) bylo napadeno odvoláním a jen v pěti případech dostal odvolatel za pravdu (0,5 %).   Správa CHKO vydala více než 120 tisíc kusů informačních letáků či publikací, včetně podrobné mapy Českého ráje .

 

„Ochranu přírody není možné dlouhodobě zajistit bez pomoci lidí, kteří v daném území žijí. V Českém ráji se střetává řada různých zájmů a proto je třeba každé rozhodnutí velmi pečlivě zvažovat. Statistika, která   jednoznačně dokládá, že Správa CHKO pracuje zodpovědně, mě proto velmi těší – pouhá  tři procenta   rozhodnutí Správy byla napadena. Chci také vyzdvihnout osvětové aktivity CHKO, které vedou k hlubšímu zájmu návštěvníků o cennou přírodu i k podpoře šetrného cestovního ruchu,“ zhodnotil činnost Správy CHKO ministr životního prostředí Libor Ambrozek. 

 

Poznámky:

[1] Geoparky jsou území, která zahrnují konkrétní geologické dědictví a mají strategii trvale udržitelného územního rozvoje. Geologické lokality musí být  z odborného hlediska dostatečně kvalitní a vzácné. Parky se zaměřují na ochranu území, vzdělávání a šetrné využívání území. V síti geoparků se v roce 2004 nacházelo 21 evropských a  8 čínských geoparků.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů